featured_header_zoonews.jpg

Baby-P heet nu officieel Tian Bao

Reuzenpanda-baby uit Pairi Daiza krijgt naam

België is de voorbije maanden in de ban geweest van Baby P, de baby-panda van Pairi Daiza. Vandaag, na meer dan 100 dagen was het moment aangebroken om zijn officiële naam te onthullen in aanwezigheid van enkele belangrijke genodigden.

20160915 PairiD BabyP1802 juni 2016 om 2u02 was een mijlpaal in Pairi Daiza: toen werd de eerste baby-panda in België geboren. Het betekende een heuse hype; het prachtige dierenpark werd overstelpt met bijzonder veel bezoekers die allen een glimp wilden opvangen van dit prachtig diertje. De panda werd gemakkelijkheidshalve Baby P genoemd, maar vandaag kreeg het zoogdier zijn officiële naam in het bijzijn van enkele belangrijke genodigden... 
- Zijne Excellentie De heer Xing Qu - Ambassadeur van de Republiek China in België.
- Mevrouw Marie-Christine Marghem - Federaal Minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling.
- Mevrouw Régine Vandriessche - Directeur Azië/Stille Oceaan, FOD Buitenlandse Zaken.
- De heer André Desmarlieres – Burgemeester van de gemeente Brugelette. 

Eric Domb, CEO en Stichter van Pairi Daiza, onthulde officieel de naam, ter gelegenheid van het Maanfeest. Baby P draagt vanaf nu de naam Tian Bao.
Deze Chinese naam betekent "Schat van de Hemel", en was de favoriete naam van zowel de vrienden van Pairi Daiza als de verzorgers die elke dag in de weer zijn met de panda’s. Meer dan 53.000 mensen hebben hun voorkeur bekend gemaakt via de Facebookpagina van het Park.
De naam ‘Tian Bao’ wist maar liefst bijna 40% van de stemmen binnen te halen.

Tiaon Bao kreeg een gegraveerde steen, koninklijke en presidentiële felicitaties en een taart voor de ouders.
Als antwoord op de felicitaties van Koningin Mathilde heeft Zijne Excellentie de Ambassadeur van China het woord genomen om een brief van Mevrouw Peng Liyuan, de Chinese First Lady, voor te lezen. De geboorte van Tian Bao blijft een zeldzame gebeurtenis die belangrijk is voor het voortbestaan van de Reuzenpanda.

De ceremonie was eveneens de gelegenheid om de steen ter ere van Tian Bao te onthullen. Deze steen zal naast die van de ouders (Hao Hao en Xing Hui) geplaatst worden, in de Tuin van de Panda’s. Tian Bao werd alsook uitgeroepen tot ereburger van de gemeente Brugelette, door de burgemeester Meneer Desmarlières.

Tian Bao’s verzorgers zijn de afgelopen dagen begonnen om hem voor te bereiden op zijn toekomstig buitenleven met zijn moeder. Het pandaverblijf moest immers verschillende aanpassingen krijgen vooral het jong buiten mag komen. Vele parken wachten daarom net 6 maanden alvorens een jong buiten kan, maar Pairi Daiza verkoos om het verblijf aan te passen naar de noden en de veiligheid van het jonge dier.
Aan het einde van de ceremonie is de jonge Reuzenpanda, in de armen van zijn verzorgster Tania, dus even naar buiten gekomen.

20160915 PairiD BabyP640

Hao Hao en Xing Hui konden niet persoonlijk aanwezig zijn, maar hebben echter wel kunnen meegenieten van de feestelijkheden. Er werd voor hun een maancake (de pandaversie) klaargemaakt door hun verzorgers.

20160915 PairiD BabyP640 2

Foto's copyright Pairi Daiza 2016