featured_header_zoonews2.jpg

Blaffende zwartstaartprairiehonden in Artis

Nieuw verblijf is Noord-Amerikaans prairielandschap

De kolonie zwartstaartprairiehonden in de Amsterdamse dierentuin Artis heeft een Noord-Amerikaans prairielandschap gekregen. In het verblijf graven de dieren zelf hun holletjes en gangen. Uiteindelijk modelleren de prairiehonden dus zelf de contouren van de heuvels.

20160602 Artis180Prairiehonden (Cynomys ludovicianus) maken een blaffend geluid wanneer ze alarm slaan. Ze leven in het wild op de prairies van Noord-Amerika ten oosten van de Rocky Mountains. Daarom heeft de beplanting rond het nieuwe verblijf een Noord-Amerikaanse uitstraling gekregen, die in het najaar het gevoel van een Indian Summer zal oproepen. 

In werkelijkheid zijn zwartstaartprairiehonden geen honden. Het zijn knaagdieren die nauw verwant zijn aan de Alpenmarmot.
Hun vocabulaire is zeer uitgebreid. Het zijn sociale dieren die voortdurend met elkaar in contact staan.
Onderzoek heeft aangetoond dat ze elkaar kunnen waarschuwen voor verschillende soorten gevaren: ze maken met hun blaf onderscheid tussen of er bijvoorbeeld een coyote aankomt, of een mens.

De tuin rond het verblijf en het oude Broedmachinehuis is samen met de ruimte rond het nieuwe prairiehondenverblijf opnieuw ontworpen, met behoud van de aanwezige bomen.
In het verblijf zelf staan twee langzaam groeiende witte dennen (Pinus parviflora Glauca), een soort die zich prachtig horizontaal vertakt. Daaronder kunnen de zwartstaartprairiehonden schuilen als er een roofvogel overvliegt.

Verder is gezorgd voor een afwisseling van hoge en lage prairiegrassen. Er staan soorten die in de herfst het gebied een Indian Summer-sfeer geven, dus een kleurrijke herfst zoals we die kennen uit Noord-Amerika. Voorbeelden: struiken met rode bessen, en struiken en bomen met bladeren die mooi verkleuren. Het publiek kan via een pad door het gebied heen lopen, van de sfeer genieten en van dichtbij de prairiehonden bekijken.

20160602 Artis640

Foto Artis, Sem Viersen