featured_header_zoonews.jpg

IJsberen krijgen extra gebied

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een gebied van 520.000 vierkante kilometer in het noorden van Alaska afgelijnd waar de ijsbeer extra beschermd gaat worden. Dat zou meteen het grootste in zijn soort zijn in de VS. Volgens de wet mogen er op die locatie niet langer activiteiten plaatsvinden die "een bedreiging vormen voor de leefwereld van de ijsbeer." Met andere woorden: het boren naar olie en gas wordt in dat gebied erg lastig zoniet onmogelijk.

De ijsbeer kreeg van voorganger Bush al het status van een bedreigd dier, waardoor bijvoorbeeld op het doden van ijsberen bijzonder zware straffen kwamen te staan. Natuurgroeperingen vonden dat niet genoeg. Obama komt hen nu deels tegemoet.

Nochtans gaf zijn administratie eerder in oktober groen licht aan Shell om in de Beaufort Sea naar olie te beginnen boren. Daar leven veel bedreigde dieren zoals walvissen, walrussen en ijsberen.

Met dit voorstel reageert de Amerikaanse regering op berichten dat de ijsbeer aan het einde van deze eeuw zou kunnen zijn verdwenen van Amerikaanse grondgebied. Doordat er minder ijs is, gaan ijsberen vaker in het binnenland van Alaska op zoek naar voedsel. Inwoners van de dorpen aan de noordkust van Alaska mogen de dieren afschieten.
Ambtenaren van het ministerie van binnenlandse zaken erkennen in The Los Angeles Times dat het beschermde leefgebied, waarvoor milieubeschermers hard hebben gelobbyd, geen oplossing biedt voor het smelten van het ijs. Ook zal het nauwelijks gevolgen hebben voor de snelheid waarmee nieuwe gas- en olievelden worden ontwikkeld.