featured_header_zoonews2.jpg

Chimpansee-onderzoek in Beekse Bergen

Waarom is samenwerken zo lastig

In Safaripark Beekse Bergen werken de chimpansees Sonja, Caroline en Jana momenteel mee aan een onderzoek naar de basisvoorwaarden van een goede samenwerking. "Het onderzoek met de chimpansees vertelt ons waarom samenwerken zo lastig is.", aldus onderzoeker/bioloog Patrick van Veen van Apemanagement.

20160407 BB Chimpansees180"Samenwerken is zo vanzelfsprekend dat dagelijks van ons wordt verwacht dat we dit doen zonder problemen. Maar in de praktijk weten we dat samenwerken vaak juist problemen oplevert. De vraag is dus of samenwerken eigenlijk wel zo natuurlijk en vanzelfsprekend is.", vervolgt onderzoeker Patrick van Veen.

Jonge kinderen blijken het inzicht te hebben tot samenwerken en ook bij chimpansees is aangetoond dat ze begrijpen wanneer samenwerken voordelen oplevert. Maar kunnen chimpansees ons ook leren wat de belangrijke randvoorwaarden zijn voor een goede samenwerking? Onderzoek bij de chimpansees van Safaripark Beekse Bergen levert het antwoord op die vraag.

Safaripark Beekse Bergen en Apemanagement werken voor de tweede keer samen in een onderzoek naar samenwerken en sociale intelligentie bij chimpansees. Er wordt wereldwijd al lange tijd onderzoek gedaan bij verschillende diersoorten om antwoord te krijgen op de vraag of samenwerken een aangeboren instinct is.

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat bijvoorbeeld chimpansees en olifanten zeer goed begrijpen dat ze voor sommige complexe taken beter kunnen samenwerken. In dit onderzoek bij de chimpansees in het Safaripark gaan de onderzoekers en dierverzorgers specifiek kijken hoe sociale relaties invloed hebben op de samenwerking. Beproefde experimenten worden ingezet, maar er wordt ook gewerkt met nieuwe experimenten. Zo leren de chimpansees om te werken met een geldsysteem om te onderzoeken of relaties een rol spelen bij delen en helpen.

Voor de chimpansees Sonja, Caroline en Jana zijn de experimenten duidelijk een plezierige afwisseling op hun dagelijkse routine. Vaak zitten ze al klaar om de onderzoekers te helpen maar ook uit te dagen. Voor Safaripark Beekse Bergen is de motivatie om mee te werken aan de onderzoeken dan ook om de chimpansees extra verrijking en afwisseling te bieden maar ook bij te dragen aan het verzamelen van meer kennis over het sociale gedrag en intelligentie van chimpansees. Voor de onderzoekers van Apemanagement zijn de experimenten daarnaast ook bedoeld om meer te leren over gedrag van mensen in organisaties en hoe samenwerkingsvormen zijn te verbeteren.

20160407 BB Chimpansees640

Het onderzoek loopt in maart en april 2016. De experimenten worden opgezet als verrijking voor de chimpansees. De chimpansees kunnen zelf kiezen of ze meedoen aan het onderzoek. Hun deelname vindt dus plaats op basis van volledige vrijwilligheid.