featured_header_zoonews2.jpg

Grootste mangrove ter wereld in Arnhem

Burgers' Zoo zet traditie eco-displays voort...

Koninklijke Burgers’ Zoo bouwt in haar dierenpark in Arnhem de grootste overdekte mangrove van de wereld om de bewustwording rond het belang van mangroves bij de bezoekers te creëren... Het Nederlandse dierenpark zet met het nieuwbouwproject de traditie van de ecodisplays verder (denk aan Bush, Desert en Ocean): meer dan 3.000 m² mangrove wordt gebouwd waar zeekoeien, vlinders, vissen, vogels, reptielen en krabben in één ruimte leven.

20160407 BurgersZoo180Mangroves worden wereldwijd bedreigd onder andere door intensieve garnalenteelt en explosieve bevolkingsgroei. Hierdoor verdwijnen grote stukken mangrove. Dit terwijl mangroves een essentiële functie voor de natuur hebben. Koninklijke Burgers’ Zoo wil bewustwording bij de bezoekers creëren en bouwt in Arnhem de grootste overdekte mangrove van de wereld, met een oppervlakte van ruim 3.000m².

Tijdens de ontwerpfase van het project is er veel tijd en aandacht besteed aan het duurzame karakter van het gebouw. Zo zal de energie in het gebouw opgewekt worden vanuit zonnepanelen, wordt er bij een warme dag door middel van zonnewering de temperatuur gereguleerd en wordt er ook bij dit gebouw gewerkt met warmte- en koudeopslag. Dit is een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. De techniek wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen en/of te koelen. Eveneens zal water via zwaartekracht getransporteerd worden waardoor er veel energie bespaard wordt bij de waterfiltratie.

De energiezuinige hal in het Arnhemse dierenpark is grotendeels geïnspireerd op het in Centraal-Amerika gelegen land Belize. Al meer dan 27 jaar beschermt Burgers’ Zoo samen met het Zwitserse dierenpark Papiliorama een natuurgebied in Belize (CSFI Shipstern / www.csfi.bz / heden 234 km² groot) waar de mangrove een belangrijk onderdeel van vormt. Het Belizaanse natuurgebied staat model voor het energiezuinige nieuwbouwproject Burgers’ Mangrove en komt zeer herkenbaar terug in de vormgeving. Met de in het voorjaar 2017 te openen overdekte mangrove wil Burgers’ Zoo door middel van ‘storytelling’ bewustwording creëren voor de kwetsbaarheid van dit stuk ongerepte natuur in Belize.

Mangroves worden de kraamkamer van de oceaan genoemd. Talloze vissoorten en andere bewoners van het tropisch koraalrif komen ter wereld in de mangrove. Dat trekt op zijn beurt allerlei vogels, reptielen en zoogdieren aan die hun voedsel of beschutting in deze vaak lastig doordringbare natuurgebieden zoeken. Mangroves beschermen de kustlijnen tegen tropische stormen door de golven te breken en het zand met hun wortels vast te houden. Mangroves worden wereldwijd bedreigd onder andere door intensieve garnalenteelt en explosieve bevolkingsgroei, waarvoor veel mangroves gekapt worden en voorgoed verdwijnen. Burgers’ Zoo wil bewustwording bij de bezoekers creëren voor dit bijzondere, kwetsbare ecosysteem in de hoop een blijvende positieve gedragsverandering ten opzichte van deze natuur te bewerkstelligen.

20160407 BurgersZoo640

Als bezoeker de natuur ontdekken in Burgers’ Mangrove
Het concept van ecodisplays is om de bezoekers te verwonderen met ecosystemen die zo natuurgetrouw mogelijk zijn weergegeven en waar dieren in grote vrijheid leven.
Voor het nieuwe mangrove-project start de bezoeker in het Centraal-Amerikaanse Belize, gekenmerkt door karakteristieke huisjes. Via één van de huisjes wandelt de bezoeker het ecosysteem van de mangrove in waar alle dieren in grote vrijheid leven.
Aan de binnenzijde bevinden zich eveneens huisjes, waardoor binnen en buiten op elkaar aansluiten. Vervolgens loopt de avonturier nieuwsgierig een zandstrandje op met onder andere leguanen, dat als overgang dient tussen het land en de zeekoeienkreek, waar men met een brug overheen loopt. De vlonder kronkelt door een mangrovebos en komt uit bij een moddervlakte waar overal krabben bij eb druk bezig zijn om hun voedsel te verzamelen en bij vloed om een veilig heenkomen te vinden. Ook vissen en mangrovekwallen zijn van dichtbij te spotten. Langzaam daalt de bezoeker af totdat hij plotseling oog in oog met zeekoeien staat dankzij een omvangrijke panoramaruit van 12 x 1,8 meter. Het pad voert verder landinwaarts door het hoger gelegen tropisch droogbos met veel nectarplanten, waar niet alleen meer dan duizend vlinders zijn te ontdekken, maar ook andere diersoorten zoals verschillende vogels en reptielen.
Nergens in de wereld leven zoveel verschillende mangrovedier- en plantensoorten samen onder één dak en vormen zij één natuurgetrouw vormgegeven ecosysteem.