featured_header_zoonews2.jpg

Pandasia voorgesteld

Ouwehands Dierenpark onthult panda-verblijf

Het Nederlandse Ouwehands Dierenpark in Rhenen ontvangt dit seizoen in het najaar een koppel reuzenpanda's. Ondertussen is men gestart met de bouw van het project ‘Pandasia’.

20160313 Ouwehands180Het project ‘Pandasia’ wordt in traditioneel Chinese stijl gebouwd. Om dit te verwezenlijken worden diverse Chinese elementen, ornamenten en accessoires aangebracht. ‘Pandasia’ bestaat uit twee bouwdelen, die door een houten brug met elkaar worden verbonden. De dak- en gevelconstructies worden in China op traditionele wijze gemaakt en krijgen een bijpassende authentieke kleurstelling. De gevels worden voorzien van ronde elementen waarop Chinese voorstellingen staan afgebeeld. Het dak wordt bekleed met dakpannen die op traditionele wijze, handmatig in China worden gemaakt. De vorm, constructie, verhoudingen, materiaal en kleur van de gebouwen zijn afgeleid van een Chinese tempel. Het project krijgt tevens een eigen pagode. Hierin wordt de Chinese detaillering, kleurstelling, materiaalgebruik en symboliek zorgvuldig toegepast. 

Het project zal door twee aannemers worden gebouwd. Ouwehands Dierenpark heeft een keuze gemaakt voor het Nederlandse bouwbedrijf Wessels Rijssen bv. Om ‘Pandasia’ een Chinese signatuur te geven is daarnaast gekozen voor een samenwerking met een Chinese bouwonderneming.

Het verblijf van de reuzenpanda’s maakt onderdeel uit van een groter Aziatische leefgebied, dat onderdak zal bieden aan verschillende Aziatische diersoorten. De grootte van het gehele gebied is circa 9.000 m², waarvan 3.400 m² is gereserveerd voor het reuzenpandaverblijf. Het verblijf bestaat uit twee delen, een apart binnen- en buitenverblijf voor het mannetje én voor het vrouwtje.

Ouwehands Dierenpark realiseert binnen het project meerdere nachtverblijven, een kraamkamer, een koelcel voor bamboeopslag en een kliniek. Daarnaast maken een restaurant met Chinees-Aziatische uitstraling en een ‘pandashop’ onderdeel uit van het project.

 20160313 Ouwehands640

Volgende fases
Na de realisatie van het verblijf volgt eerst een inspectie door Chinese instanties. Zodra de goedkeuring is ontvangen kan het dierenpark het transport van de reuzenpanda’s in gang zetten. De verwachting is dat de reuzenpanda’s in het najaar van 2016 naar Ouwehands Dierenpark komen. Een exacte datum is nog niet bekend.