featured_header_zoonews2.jpg

Nieuwe natuurervaringen in Han

Tijd voor een nieuw ondergronds avontuur…

Het Domein van de Grotten van Han is klaar voor het nieuwe seizoen. Dit jaar zijn er twee nieuwe en authentieke natuurervaringen te ontdekken, werd de verlichting aangepast en krijgen de beren een nieuw verblijf.

20160303 Han180Het Wildpark in het Domein van de Grotten van Han, brengt de bezoeker op verschillende manieren dichterbij de dieren. Een van de hoogtepunten is zonder twijfel het koppel beren. Zij krijgen in 2016 een gans nieuw verblijf. De laatste vergadering met de landschapsarchitect zit erop, en de werken kunnen dus beginnen. Nu kan het beroemde berenkoppel genieten van een gans bos, waar ze naar hartelust kunnen spelen, rondsnuffelen en verkennen. Het terrein is ideaal voor de beren om in te wroeten maar ook om siësta te houden onder de bomen… ‘La Dolce Vita’ in berenland!

Terwijl de beren momenteel nog hun winterslaap houden, en dus verkiezen om in de warmte te blijven, kunnen de werken beginnen. Het is een ideale periode om hieraan het nodige te doen. Einde maart zou alles klaar moeten zijn.

Het Domein van de Grotten van Han biedt dit seizoen ook een authentieke natuurervaring aan, met twee nieuwe avontuurlijke ondergrondse activiteiten.
Omdat het park er zich van bewust is dat het grottennetwerk prachtig is, willen ze deze nieuwe activiteiten aanbieden op nieuwe locaties. Het ongeschonden behoud van deze plaatsen en het leven dat erin voorkomt, blijft wel de eerste prioriteit.

Het Speleo Parcours: fun met het gezin
Vanaf 1 mei 2016 kunnen de bezoekers speleoloog spelen in een beveiligd ondergronds parcours in de Grot. Na een rit met een eeuwenoude tram gaan de deelnemers langs een paadje naar het Speleo Parcours. Zij krijgen een overall, een helm, een hoofdlamp en een koppelriem en beginnen alleen aan hun escapade. Tijdens de ondergrondse tocht zullen ze klimmen, stappen en kruipen over een afstand van 600 meter.
Deze leuke gezinsactiviteit leert de avonturiers meer over zichzelf en over deze mysterieuze wereld, waar meer leven in zit dan men denkt.

De grot « Père Noël »: exclusief en fysiek veeleisend
Vorig jaar werd de 50e verjaardag herdacht van de ontdekking van de mooiste ongerepte grot van België: de ‘Père Noël’ grot.
Enkel een paar bevoorrechte mensen hebben de grot in het verleden kunnen bezoeken! Dit jaar wordt dit natuurwonder eindelijk opengesteld voor het publiek. Vanaf 9 april 2016 zullen kleine groepjes bezoekers ze kunnen ontdekken en bewonderen.

Dit ondergrondse en heel exclusieve avontuur zal omkaderd worden door speleologen die een opleiding kregen als gids. Voor deze tocht, die fysiek veeleisend is en gebeurt met enkel het licht van de hoofdlampen, krijgen de deelnemers een complete speleologie-uitrusting.
De moeilijkste passages zijn beveiligd met kabels en een apenbrug. Het parcours blijft geheim want wij wensen de authenticiteit van de grot te behouden.
Met de nieuwe LED-verlichting onthult de Grot zich op een totaal andere manier...

20160303 Han640

Ook in de Grot gaan de werken verder. In 2016 zal meer dan de helft van het parcours voorzien zijn van LED-verlichting. Deze technische uitdaging laat de natuurlijke kleuren van de grot en de schoonheid van de kalkafzettingen veel beter tot hun recht komen.
Naast het esthetisch aspect is de vernieuwing ook milieuvriendelijk. LED-lampen zijn tien keer zuiniger dan de klassieke gloeilampen.
Bovendien hebben de lampen een veel langere levensduur en warmen ze (bijna) niet op. Dat laatste beperkt de ontwikkeling van mossen en algen in de Grot.