Reuzenpanda-nieuws: begin van loopsheid Hao Hao

Pairi Daiza, de Tuin der Werelden, bereidt zich voor om de allerliefste der buideldieren te verwelkomen : de koala’s! Daarnaast is er ook spannend nieuws bij de reuzenpanda's...

20160206 PairiD180De koala's worden reeds medio maart verwacht. Ze zijn rechtstreeks afkomstig uit een beschermings- en voortplantingscentrum in het Zuiden van Australië. Een team van Pairi Daiza is momenteel ter plaatse om zich te familiariseren met de dieren en bij te scholen onder leiding van de Australische specialisten. 
In Europa zijn er niet heel veel dierenparken waar deze buideldiertjes met hoge aaibaarheidsfactor verblijven, al zal die in Belgie anders aanvoelen, vermits Pairi Daiza na Planckendael en ZOO Antwerpen nu het derde dierenpark wordt waar deze befaamde diertjes zullen te ontdekken zijn.
De komst van de nieuwe koala’s in Pairi Daiza is alvast wel een mooie opportuniteit tot een grotere genetische diversiteit binnen het Europees fokprogramma. De Australische regering dient echter nog een export vergunning vrij te geven, deze is afhankelijk van de goedkeuring van de leefruimtes van de dieren.

Ander groot nieuws valt te rapen bij de reuzenpanda’s. Bij Hao Hao en Xing Hui werden gedragswijzigingen vastgesteld. Een teken dat wees op het begin van de paartijd. Urinestalen werden bijgevolg dagelijks naar de Faculteit Dierengeneeskunde in Gent gestuurd.
De Gentse wetenschappers zijn in die stalen op zoek naar een sterke piek van oestrogenen gevolgd door een daling. Op dat precieze moment zal Hao Hao vruchtbaar zijn. De laatste resultaten tonen alvast een duidelijke piek. "De hormoonwaarden die op loopsheid wijzen bij Hao Hao zijn sterk gestegen, naar vergelijkbare waarden van vorig jaar. Dit samen met haar veranderend gedrag doen ons vermoeden dat oestrus voor de komende dagen zal zijn.", aldus Tim Bouts, Hoofd Zoölogie van Pairia Daizi.
Dit zorgt ervoor dat de verzorgers van Pairi Daiza in het hoogste staat van paraatheid zijn. Chinese specialisten staan sinds gisteren dan ook klaar om naar België te vertrekken, met aan de leiding Professor Li, wereldbefaamde specialist in de voortplanting van reuzenpanda’s. Pairi Daiza werd namelijk door China uitgekozen tot het park dat dit jaar mag rekenen op de steun en expertise van specialisten tijdens de jaarlijkse paartijd. Zij komen binnenkort het team vervoegen en kunnen eventueel overstappen tot een kunstmatige inseminatie. Het park en de specialisten verkiezen vooralsnog een natuurlijke bevruchting.
Een panda is vier tot vijf maanden drachtig.

20160206 PairiD640