featured_header_zoonews.jpg

Werfbezoek Elisabeth Center Antwerp

2016 wordt het jaar van het Elisabeth Center Antwerp!

Enige tijd geleden werd beslist om de befaamde Elisabethzaal te transformeren in een state-of-the-art concertzaal, met hoge akoestische kwaliteit: Elisabeth Center Antwerp. Op dit moment is de ruwbouw van het indrukwekkende project haast helemaal klaar, maar het zal nog tot november 2016 duren alvorens de eerste bezoekers het nieuwe complex zelf kunnen aanschouwen.

20160112 ZooA Elis180De Vlaamse minister president Geert Bourgois mocht alvast tijdens een werfbezoek de vooruitgang aan de bouw opvolgen. De Vlaamse Regering heeft hiervoor een mooie subsidie van 57 miljoen Euro vrijgemaakt. Tijdens het bezoek werden de vooraanstaanden verwelkomd door vier koperblazers van deFilharmonie voor een muzikaal werfbezoek. Elisabeth Center Antwerp wordt immers ook de residentie van deFilharmonie, hét internationale, symfonisch orkest van Vlaanderen.

Voor het ontwerp van het nieuwe complex werd beroep gedaan op een Brits architectenbureau, namelijk Ian Simpson uit Manchester. Hiervoor werd geopteerd om een verregaande samenwerking aan te gaan met Kirkegaard Associates uit Chicago, een wereldautoriteit op gebied van akoestiek. Zo had de vroegere zaal een waardeoordeel over de akoestische kwaliteiten van 6.0 op een schaal van 10. Met behoud van de zaal en een grondige renovatie had men deze waarde kunnen optrekken tot een waarde van 8.3
Maar door te opteren voor een volledig nieuw complex, waarbij ook andere minpunten werden weggewerkt, behaalt het nieuwe complex een hoge score van maar liefst 9.3

Behalve alle denkbare bezoekerscomfort, wordt de zaal voorzien voor allerlei verschillende soorten concerten, gaande van klassiek tot modern. Maar ook is het complex voorzien van een heus congrescentrum. Sleutelwoorden bij de nieuwe zaal zijn multifunctionaliteit en rotatiesnelheid: zo werd de turnovertijd enorm gereduceerd. Zo kan men ’s middags luisteren naar een klassiek concert van Back om dan ’s avonds te genieten van een kleinkunstconcert bvb.

De capaciteit van de zaal is afhankelijk van de opbouw van podium en zal variëren tussen de 1850 en 2000 plaatsen. De oppervlakte is meer dan 25.000 m2. Ze wordt bovendien gecombineerd met de bestaande zalen van ZOO Antwerpen, zoals bvb de Marmeren Zaal.
  

20160112 ZooA Elis640

Nu wordt het dus aftellen naar de opening van het gebouw.
De eerste noten zijn alvast gekraakt.

Meer foto's op onze Facebookblz: 
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1203192216377421.1073741842.175218449174808&type=3