featured_header_zoonews.jpg

Zilverrug in ZOO Antwerpen overleden

Voorlopig geen gorilla-man meer

Droevig nieuws uit ZOO Antwerpen waar gorilla Kumba niet meer is. De imposante zilverrug had afgelopen maanden erg veel problemen met zijn gezondheid: hij verloor zijn eetlust en werd enorm lusteloos.

20160109 ZooA Kumba180Gorilla Kumba was nog maar een schim van zichzelf. In samenspraak met de verzorgers en uit respect voor het dier en zijn welzijn, werd besloten om hem te laten inslapen. Gorilla Kumba had een respectabele leeftijd. Hij zou dit jaar 43 jaar geworden zijn.
Mensapenverzorger Marc: “Kumba was echt aan het einde van zijn Latijn. Je kon het ook zien aan zijn blik. Hij was op. Met hartzeer nemen we afscheid. We zullen hem heel hard missen, maar we hebben ook heel mooie herinneringen aan hem.”

Kumba was een westelijke laaglandgorilla, net als groepsgenoten Mambele (16j) en Kiki (8j). De andere gorilla's uit ZOO Antwerpen, Victoria (47j) en Amahoro (25j), zijn oostelijke laaglandgorilla’s. Kumba was een rustige leider en werd gewaardeerd door de vrouwen. Ze hebben met z’n allen afscheid kunnen nemen van hun gestorven leider, een heel belangrijk proces voor de sociale verbanden binnen de groep. Ze doen dit door hem te besnuffelen, aan hem te voelen en hem zelfs door elkaar te schudden. Na een uurtje namen ze afstand van hem. Na autopsie door onze dokter zal zijn lichaam onderzocht worden door wetenschappers. Op internationaal vlak is er veel interesse om hem te onderzoeken om zo meer te leren over hart, de werking van organen, spieren en pezen bij mensapen.

Kumba was de enige man en de leider van de groep gorilla's in ZOO Antwerpen. Amahoro is de dominante dame. In samenspraak met de stamboekhouder (Apenheul) zal het Antwerpse dierenpark nu op zoek gaan naar een nieuwe zilverrug die de groep vrouwen kan leiden.

20160109 ZooA Kumba640