featured_header_zoonews2.jpg

Zeldzame wolaap geboren

Belangrijke geboorte in Apenheul

In Apenheul werd vorige week een zeldzame wolaap geboren. Wolaap Lena beviel in de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 december van een gezonde baby. Moeder en kind maken het goed. 

20151215 Apenheul Wolaap180In Europa leven er ongeveer 40 wolapen in dierentuinen. Apenheul is naast GaiaZOO één van de twee Nederlandse dierentuinen waar wolapen worden gehouden. Elke baby is van groot belang voor de populatie. Ze zijn zeer gevoelig voor verstoringen, wat voortplanten lastig maakt.
Eerder op het jaar verloor Apenheul een wolaap die enkele weken eerder een miskraam kreeg. Daarom dat deze succesvolle geboorte het park extra blij maakt.

Moeder en kind maken het goed. De baby drinkt goed en houdt zich goed vast aan de moeder. Wolapen hebben een handige grijpstaart. Baby’s gebruiken deze direct na de geboorte al om zich extra goed vast te houden aan hun moeder. Wat het geslacht van het kleintje is, is nog niet bekend.

Ook in het wild zijn wolapen zeldzaam. Met het Apenheul Natuurbehoudfonds wordt deze ernstig bedreigde geelstaart wolaap in het wild beschermd, middels een eigen koffieproject in Peru. 
Door de lokale bevolking een duurzame manier van koffieteelt bij te brengen, hoeven boeren geen tientallen hectaren bos te kappen voor hun vee. Zij hebben nu genoeg aan één hectare koffieplantage om voldoende inkomsten te krijgen. Zo worden niet alleen de dieren geholpen, maar ook de mensen in Peru. De koffie wordt trouwens voor een eerlijke prijs aangekocht en te koop aangeboden aan de eigen bezoekers.

20151215 Apenheul Wolaap640

Apenheul is tijdens de winterperiode gesloten, maar vanaf 15 april 2016 kunnen bezoekers weer terecht in deze mooie dierentuin om onder meer deze baby wolaap te komen bewonderen.