featured_header_zoonews.jpg

Derde giraffe geboren in Artis dit jaar

Kudde van 9 netgiraffen

Afgelopen week is in Artis opnieuw een giraffe geboren. Het is een hengst en de derde geboorte van een giraffe dit jaar. De moeder van het veulen is in Artis geboren in 2010. Giraffemerries zijn rond hun vierde jaar voor het eerst vruchtbaar.

20151202 Artis180In het voorjaar van 2014 kreeg de moeder haar eerste veulen, dat ook te zien is op de Savanne. De kudde is nu uitgebreid naar negen giraffen; vijf merries en vier hengsten. De giraffen in Natura Artis Magistra zijn netgiraffen (Giraffa camelopardalis reticulata) dit is een ondersoort van de giraffe (Giraffa camelopardalis). Ze zijn te herkennen aan het netvormige vlekkenpatroon, bestaande uit grote, hoekige vlekken, gescheiden door dunne witte lijnen. De netgiraffen in Artis maken deel uit van het Europese fokprogramma. Artis heeft sinds 1856 giraffen in de collectie en was de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen.

Over het ontstaan van de lange giraffennek bestaat enige twijfel. De Britse natuuronderzoeker, bioloog en geoloog Charles Darwin nam aan dat giraffen hun lange nek hebben gekregen omdat ze zo gemakkelijk bladeren uit de boomtoppen kunnen eten. Deze theorie uit 1871 wordt niet gedeeld door gedragsecoloog Robbert Simmons uit Namibië. Hij stelde vast dat giraffen vooral op schouderhoogte eten en dat een lange nek hen voordeel oplevert bij het paringsritueel. De hengst die het beste met de nek en kop kan zwaaien en tegelijkertijd blijft staan, is de winnaar. Deze heeft de gunst om te mogen paren.

20151202 Artis640

De jonge giraffe is in de stal te bekijken tussen 11.00-16.00 uur. Artis is de Amsterdamse dierentuin.