featured_header_zoonews.jpg

Belangrijke okapi-geboorte in ZOO Antwerpen

Koningskoppel Yenthe en Bondo kregen baby

ZOO Antwerpen mocht op 15 november een okapi-baby verwelkomen; fantastisch nieuws voor de soort én voor ZOO Antwerpen vermits deze baby een afstammeling is van een koningskoppel, een belangrijke genetische combinatie.

20151202 ZooA Okapi180Okapi Yenthe beviel na een dracht van veertien maanden op 15 november van een flink kleintje. Zowel met baby als moeder gaat het goed. De dracht was uitzonderlijk lang. Ze telde 443 dagen, wat langer is dan een gemiddelde dracht van 410 tot 440 dagen. Na wat pogingen stond het al snel recht op haar gestreepte pootjes. De okapibaby is een meisje en kreeg van de verzorgers de naam Qira, wat zon betekent. Net als alle andere dieren die dit jaar in ZOO Antwerpen worden geboren, kreeg het kleintje een naam beginnend met een Q.
Qira weegt nu 34 kg en is te herkennen aan het uniek streepjespatroon op haar billen en pootjes. Kleine Qira zal deze winter lekker warm bij mama in de stal blijven, tenzij het nog zonnig en warm (+14°C) wordt.

De diersoort wordt in zijn voortbestaan bedreigd, er leven nog maar tienduizend okapi’s in de natuur. ZOO Antwerpen is zowel coördinator van het Europese kweekprogramma als internationaal stamboekhouder en bewaakt dus op alle terreinen het welzijn en voortbestaan van deze speciale dieren. 

Coördinator Patrick Immens: “Qira lijkt een heel gemakkelijke baby. Ze drinkt goed en ze volgt mama Yenthe heel vlotjes. Zelfs op de weegschaal stapt ze met gemak, net een klein schoothondje.”

Er wonen nu tijdelijk drie okapi’s in ZOO Antwerpen: mama Yenthe, haar pasgeborene Qira en papa Bondo. Mama Yenthe en vader Bondo is het koningkoppel. De uitzonderlijk goede match van hun genetisch materiaal is van onschatbare waarde voor het kweekprogramma van deze sterk bedreigde soort. “Deze baby heeft heel belangrijke genen en is daarmee een enorme troef voor het stamboek.”
Het tweede kweekmannetje Henry verblijft tijdens de werken aan hun verblijf tijdelijk in Nederland en komt volgend jaar terug. Er zal dan ook een ander kweekvrouwtje naar de ZOO komen. Vanaf volgende winter kan je onze okapi’s ook bij koude winterdagen bewonderen. Ze krijgen een serre die hen zichtbaar maakt voor iedereen.

20151202 ZooA Okapi640

De laatste tien jaar nam de okapipopulatie met, naar schatting, bijna 50% af. De dieren komen enkel nog voor in de regenwouden van Ituri in Congo. Het zijn erg schuchtere dieren en zijn dus moeilijk te spotten in het woud. Aangezien hun leefgebied zo klein is en helemaal binnen één land ligt, is de toekomst van de okapi niet gewaarborgd. Okapi’s worden bovendien bedreigd door kaalkap van het regenwoud voor landbouw en tropisch hardhout, mijnbouw, stroperij en de politieke en sociaal-economische onrust in het gebied.
ZOO Antwerpen steunt al jaren het okapireservaat in het dorpje Epulu in het reusachtig Ituriwoud. Daarnaast bouwt ZOO Antwerpen ook verder aan een populatie in dierentuinen via het Europees kweekprogramma. Als dit kleintje groot genoeg is om te kweken, dan bepaalt de ZOO met welke mannetjes en in welke dierentuinen ze zich mag voortplanten.