featured_header_zoonews.jpg

Javaanse langoer geboren in Apenheul

Zeldzame geboorte

In de nacht van zondag 22 op maandag 23 november werd in het Nederlandse Apenheul een Javaanse langoer geboren. De verzorgers hadden een vermoeden dat moeder Carrot zwanger was, maar wisten het niet zeker. Maandagochtend vroeg werd duidelijk dat het inderdaad het geval was.

20151130 Apenheul Langoer180Javaanse langoeren komen relatief weinig voor in dierentuinen. In het Nederlandse dierenpark Apenheul, waar vooral apen en mensapen vertoeven, werd 5 jaar geleden al eens een langoerenjong geboren. Het was nu aan fokman Pan, die vorig jaar arriveerde, om precies te doen wat hij nu gedaan heeft: voor nageslacht zorgen.

Dat de nieuwe fokman zich al zo snel bewezen heeft, komt dus erg goed uit voor Apenheul, dat heel blij is met de geboorte van de Javaanse langoer. Moeder en jong maken het goed. Het jong dronk vrijwel meteen en dat is een goed teken.

Javaanse langoeren hebben een oranje of een zwarte vacht. De kleur heeft niets met het geslacht te maken. Jongen hebben wel altijd een feloranje vacht bij hun geboorte. Die kleur is nog feller dan bij de volwassen dieren en valt goed op, zodat de vrouwen de jongen sneller in bescherming nemen.
Vanaf april 2016, als Apenheul weer open gaat voor het nieuwe seizoen, kan men het jong komen bewonderen en zal waarschijnlijk ook duidelijk zijn wat de definitieve vachtkleur wordt.

20151130 Apenheul Langoer640

Foto's: Apenheul