featured_header_zoonews2.jpg

Nieuw pandaverblijf in Blijdorp

Vrienden van Blijdorp bezorgen nieuw verblijf

De kleine panda’s in Diergaarde Blijdorp hebben een nieuw verblijf dankzij de Vereniging Vrienden van Blijdorp. Zondag 8 november hebben zij hun nieuwe onderkomen ingewijd.

20151118 BlijdorpPanda180Verzorger Janno Weerman liet samen met Marcel Kreuger, voorzitter van de vereniging, pandaman Hima los in het verblijf. Hij leeft daar vanaf nu samen met zijn vrouwelijke partner Yukiko, die twee jaar geleden vanuit Japan naar Nederland kwam, en met zoon Gawa. De pandaman verkende meteen het verblijf en voegde zich al snel bij moeder en jong.

Bezoekers kunnen door het gebied heenlopen dat uit twee delen bestaat die met elkaar zijn verbonden. De delen kunnen ook afgescheiden worden zodat er tijdelijk ook panda’s apart kunnen worden gehuisvest. Het gebied is ingericht zoals het oorspronkelijke leefgebied van de panda’s in China en Tibet met Aziatische planten, veel groen, water en hoge bomen om in te klimmen. De kleine panda eet voornamelijk bamboe, net als de reuzenpanda. Kleine panda’s zijn geen familie van de zwart-witte reuzenpanda, maar een aparte soort. De panda’s gaan binnenkort in hun nieuwe verblijf samenleven met de zeldzame kuifherten.

Blijdorp heeft een bijzondere band met de kleine panda. De Diergaarde coördineert zowel het Europese als het wereldwijde fokprogramma van deze soort. Diergaarde Blijdorp heeft sinds 1974 kleine panda’s in de collectie. Sinds die tijd zijn maar liefst zo’n 72 jongen in Rotterdam geboren. Dat is goed nieuws, want de panda is een bedreigde diersoort.

Diergaarde Blijdorp heeft op dit moment drie kleine panda’s. Ter gelegenheid van het nieuwe verblijf mochten de Vrienden een naam bedenken voor vader en zoon. Jenny van Klei bedacht de namen die het uiteindelijk zijn geworden. De vader heet voortaan Hima (= Sneeuw en verwijst naar het Himalaya gebergte waarde kleine panda voorkomt). De zoon gaat voortaan door het leven met de naam Gawa (= Vreugdevol, gelukkig. Dit is een Tibetaanse naam).

Blijdorp draagt ook bij aan bescherming van kleine panda’s in het gebied van herkomst door o.a. de plaatselijke bevolking op te leiden tot ‘woudwachters’ en een onderzoek te financieren voor bosherstel in Oost-Nepal.

20151118 BlijdorpPanda640