featured_header_zoonews2.jpg

2 nieuwe olifanten Pairi Daiza

Circusolifanten vinden onderdak

Begin november verwelkomde Pairi Daiza twee nieuwe olifanten in het park: één Aziatische en één Afrikaanse olifant. Zij werden overgenomen van een Zweeds circus.

20151116 PairiDaizaOlifant180De twee olifanten werden eerst in quarantaine geplaatst in het ruim van de Mersus Emergo, de boot van het park. Daela, de Afrikaanse olifant, is 28 jaar oud. Dunja, de Aziatische olifant, is 47 jaar oud en met haar meer dan 5.000 kilo de grootste vrouwtjesolifant in Europa.
De komst van Daela en Dunja brengt het totale aantal olifanten in Pairi Daiza op 18, vijftien Afrikaanse en drie Aziatische. Dat is meer dan welk ander Europees dierenpark ook. Op termijn is het de bedoeling om Daela te introduceren bij de Afrikaanse olifanten en Dunja bij de Aziatische.

Onlangs werden nog drie olifanten overgenomen van een ander Duits circus: Maia (41), Deli (41) en Laika (39), die in het nieuwe olifantenreservaat verblijven. Het is de wens van de directie om nog meer gepensioneerde circusdieren onderdak te bieden. In 2010 werd de Afrikaanse olifant Suzy (27) overgenomen van het Gentse dierenpark Harry Malter en in 2013 werd Gitana (29) door de Duitse autoriteiten aan Pairi Daiza toegewezen toen bleek dat het circus waar ze bij hoorde de voorwaarden voor haar welzijn niet respecteerde.

"Toen wij bekend maakten dat wij de beurs wensten te verlaten, hebben we duidelijk gemaakt dat Pairi Daiza, parallel met de ontwikkeling van het park, in de toekomst zwaar zal investeren in niet-winstgevende projecten, onder meer via de Pairi Daiza Foundation die ijvert voor dierenwelzijn. Het bieden van een rustig onderkomen aan olifanten die hun hele leven hard gewerkt hebben in circussen, past perfect in deze filosofie. Commercieel gezien is dat niet interessant: wij hebben al veel olifanten die de bezoekers kunnen zien en het voederen en verzorgen van een olifant kost handenvol geld. Maar als liefhebber van deze gevoelige en intelligente dieren vind ik het mijn plicht om aan zoveel mogelijk olifanten die in andere parken of circussen overbodig zijn, onderdak te bieden. Het is mijn droom om van Pairi Daiza het grootste opvangcentrum voor gepensioneerde olifanten van Europa te maken", aldus Eric Domb, CEO van Pairi
Daiza.

Het park is sinds 11 november gesloten voor dit seizoen maar via de facebookpagina zullen fans en bezoekers uiteraard op de hoogte houden van alle nieuws rond deze nieuwe bewoners: www.facebook.com/jardindesmondes.

20151116 PairiDaizaOlifant640