featured_header_zoonews.jpg

Uniek moment Pairi Daiza Foundation

Monniksgier in wild uitgezet

De Pairi Daiza Foundation heeft voor het eerst een dier dat in het populaire dierenpark geboren en opgegroeid is, terug uitgezet in de natuur. Het betreft een monniksgier, die op 11 mei geboren werd en Bernardus gedoopt werd (hij is geboren in de schaduw van de Sint- Bernardustoren in het park).

20150922 PairiD Bern180De monniksgier is prachtige vogel die met uitsterven bedreigd is door het verdwijnen van zijn natuurlijke leefgebied en het eten van illegaal verspreid gif (dat bestemd is voor vossen en wolven). Bernardus werd vrijgelaten nabij Castellane, in de Verdon in het zuiden van Frankrijk. Deze actie kwam tot stand in samenwerking met de Franse organisatie Ligue pour la Protection des Oiseaux (paca.lpo.fr).
Hij verbleef al enkele weken in een volière van deze organisatie om te wennen aan zijn nieuwe leefomgeving. Bernardus kreeg ook een zender mee waarmee hij per gps gevolgd kan worden.

Koen Vanderschueren, adjunct-zoölogisch directeur van Pairi Daiza, was aanwezig toen de volière voor Bernardus werd opengezet.
"Dit is het mooiste moment van mijn carrière. Al sinds ik in Pairi Daiza werk, was het mijn droom om een bedreigd dier dat bij ons is geboren terug in de natuur te kunnen uitzetten. We hopen dat we de komende jaren meer van dit soort projecten kunnen realiseren." 

Via de Pairi Daiza Foundation wil het park actief meewerken aan de herintroductie van bedreigde diersoorten in België en overal ter wereld. Bij de bekendmaking van het nieuws dat Pairi Daiza de beurs wil verlaten, werd duidelijk dat dit één van de 'niet-winstgevende' activiteiten is waar Pairi Daiza zich de komende jaren wil voor inzetten.
De Foundation werd in mei opgericht. Eén van zijn voornaamste doelen is om te strijden voor de bescherming van bedreigde diersoorten en hun biotopen.

20150922 PairiD Bern640

De Pairi Daiza Foundation gaat nog een stap verder dan het avontuur van Pairi Daiza. Iedereen die er na een bezoek aan Pairi Daiza van overtuigd is dat de natuurlijke en culturele rijkdommen van onze planeet het waard zijn om voor te vechten, is welkom aan boord.
De steun die u wil geven, gaat rechtstreeks naar lokale initiatieven overal ter wereld, die door het park geselecteerd werden op basis van hun geloofwaardigheid en een heel concreet project, dat vertrekt vanuit het idee dat mens en natuur in harmonie moeten kunnen samenleven. Elk project heeft tot doel het beschermen van bedreigde diersoorten, hun natuurlijke biotopen of de culturele rijkdommen van onze planeet. 
Meer info op: www.pairidaiza-foundation.org