featured_header_zoonews2.jpg

Publiek overnamebod op Pairi Daiza SA

Voor meer Pairi Daiza en minder financiële belangen

Wildo Properties SA (Eric Domb) en Alychlo NV (Marc Coucke) overwegen een overnamebod op de aandelen van Pairi Daiza SA die nog niet in hun bezit zijn (met uitzondering van hun eigen aandelen).

Wildo Properties SA, gecontroleerd door mr. Eric Domb (CEO van Pairi Daiza), bezit 69,04% van de aandelen van Pairi Daiza SA en Alychlo NV, de investeringsmaatschappij van mr. Marc Coucke, bezit 2,42% van de aandelen van Pairi Daiza SA.

De prijs van het bod is 73 euro per aandeel, na betaling van een dividend van 2 euro op 16 september 2015. Indien Wildo Properties SA en Alychlo NV formeel een publiek vrijwillig overnamebod zullen lanceren, zullen ze een dossier bij het FSMA indienen (inclusief een ontwerp prospectus). Indien Wildo Properties SA en Alychlo NV zouden afzien van de intentie om een bod te lanceren of indien bijkomende relevante feiten zich zouden voordoen, zullen ze meegedeeld worden volgens de geldende voorschriften.

20150911 PairiDaiza180De CEO van Pairi Daiza, Eric Domb, onderzoekt momenteel verschillende strategische opties omtrent de toekomst van zijn onderneming. Zijn wens is verder te gaan op de weg die werd ingeslagen bij de naamsverandering in 2010 en de identiteit als Tuin der Werelden (een zoölogische, botanische en culturele tuin) verder uit te diepen. Concreet betekent dit dat Pairi Daiza in de komende jaren, parallel met de ontwikkeling van het park, meer zal investeren in niet-winstgevende projecten, zoals het behoud van bedreigde diersoorten (via de Pairi Daiza Foundation) of de ontwikkeling van culturele activiteiten. Gezien de aard van deze activiteiten en de hoge risico’s die deze projecten met zich meebrengen, zouden de belangen van de aandeelhouders niet meer helemaal parallel kunnen liggen met de lange-termijnstrategie van de onderneming.

Om deze potentiële conflicten te vermijden is het scenario dat bestudeerd wordt uit het persbericht van Wildo Properties SA en Alychlo NV een beursexit, georganiseerd in samenwerking met de hoofdaandeelhouder van Pairi Daiza, Wildo Properties SA. Wildo Properties wordt gecontroleerd door mr. Eric Domb, CEO van Pairi Daiza, en bezit momenteel 69,04% van de aandelen van Pairi Daiza en wil deze op lange termijn verankeren. Om deze eventuele beursexit te financieren heeft Wildo Properties verkennende gesprekken aangeknoopt met Alychlo NV, de investeringsmaatschappij van mr. Marc Coucke. Het uitgangspunt van dit scenario is de duidelijke wil van beide partijen om het 100% Belgische karakter van Pairi Daiza te behouden, het familiaal karakter van de groep te versterken, en een investeringsstrategie op lange termijn te bepalen die verschillende generaties overbrugt.

Eric Domb reageert alvast: "Ik denk er al jaren aan om mijn bedrijf van de beurs te halen. Ik merk steeds weer een groot verschil tussen de waarden van Pairi Daiza als ‘Tuin der Werelden’ en die van de financiële markten. De Beurs verlaten zou de beste manier zijn om de ziel van Pairi Daiza en zijn waarden te bestendigen.
Ik moet eerlijk zijn tegenover onze aandeelhouders : Pairi Daiza zal in de toekomst projecten ontwikkelen die niet bedoeld zijn om winst te maken, zoals de Pairi Daiza Foundation om diersoorten te beschermen of culturele activiteiten… Het is deze weg die ik wil volgen aan het hoofd van deze onderneming en die tegengesteld is aan een puur financiële benadering. Ik wil deze weg niet opdringen aan de aandeelhouders.
Deze onderneming is mijn hele leven. Mijn dierbaarste wens is om Pairi Daiza te beschermen, om deze onderneming 100% Belgisch te houden en een familiaal gezicht te geven waarvan de toekomst verzekerd wordt door eigenaars die met hart en ziel van dit project houden. Dat wordt mogelijk met Marc Coucke aan mijn zijde. Marc is al jaren erg gehecht aan Pairi Daiza. Hij is momenteel al de tweede grootste aandeelhouder van het bedrijf en is al ambassadeur van de Pairi Daiza Foundation."

Marc Coucke wil Pairi Daiza doorgeven aan de volgende generaties: "Ik ben al verschillende jaren onder de indruk van de charme van dit park. Pairi Daiza heeft een ziel en straalt authenticiteit uit. Voor mij gaat het hier niet om een gewone financiële investering, maar om Eric te kunnen helpen om het unieke karakter van zijn park te bewaren en het door te geven aan de generaties die na ons komen. Net als Eric wil ik deze schat doorgeven aan mijn kinderen in de hoop dat zij hem op hun beurt doorgeven."

20150911 PairiDaiza640