featured_header_zoonews2.jpg

Orang-oetan verdronken in Apenheul

Onrust bij Orang-oetans leidt tot drama

Woensdag 9 september was een zwarte dag voor het Nederlandse Apenheul. Orang-oetan Merah verdronk rond kwart voor 12. In eerste instantie was het onduidelijk wat de oorzaak was. Orang-oetans kunnen niet zwemmen en zijn normaal gesproken zeer voorzichtig met water.

20150910 Apenheul180Een dierverzorger zag Merah in het water liggen, maar was niet meer op tijd om haar te redden. De dierverzorgers en andere medewerkers van Apenheul zijn uiteraard zeer terneergeslagen door dit incident. Mensapen kunnen, net als mensen, van nature niet zwemmen. Orang-oetans zijn daarom heel voorzichtig met water. Merah had een zeer voorzichtig karakter en nam geen onnodige risico’s. Ze was dan ook vrijwel nooit aan de waterkant te vinden. Merah is geboren en opgegroeid in Apenheul en kent het eilandenrijk daar dan ook zeer goed.

Inmiddels is uit camerabeelden gebleken dat er gisteren onrust heerste onder de orang-oetans in Apenheul. Uit de beelden bleek dat Merah achterna gezeten werd door 2 oudere orang-oetans. Hoewel er meerdere vluchtwegen zijn, onder andere terug het binnenverblijf in of omhoog via klimconstructies, vluchtte de anders zo voorzichtige Merah via het water. Ze nam een grote sprong om het nabijgelegen eiland te bereiken. Helaas kwam ze in het midden van de gracht terecht en het lukte haar daarna niet om alsnog bij de oever te komen.

Apenheul heeft het binnen- en buiten verblijf juist zo ingericht dat de dieren voldoende mogelijkheden hebben om elkaar op te zoeken of elkaar juist te vermijden. Het Nederlandse dierenpark dat vooral apen en mensapen in de collectie heeft gaat deze noodlottige gebeurtenis grondig analyseren en bekijken of dit te voorkomen was én hoe dit in de toekomst te voorkomen is.
Het videomateriaal van Merah wordt niet openbaar gemaakt aangezien de beelden te heftig zouden zijn.

20150910 Apenheul640