featured_header_zoonews.jpg

De zonnebloemen in Artis

Een ode aan Van Gogh

Vandaag is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh is overleden. Tot op de dag van vandaag is zijn persoonlijkheid en zijn werk een inspiratie voor mensen van over de hele wereld.

20150730 Artis180Voor Van Gogh was de natuur zijn belangrijkste inspiratiebron en van zijn bekendste werk ‘Zonnebloemen’ (1889) bestaan wel vijf verschillende versies. In het bloemenveld bij het Aquarium van Artis zijn in augustus en september zonnebloemen (Helianthus) te bewonderen, een ode aan Van Gogh.

Kunst en Artis zijn al 177 jaar met elkaar verbonden. Dit is duidelijk te zien in de Artis-kunstcollectie. Van grote beeldhouwwerken tot gedetailleerde tekeningen, van 43 beelden in de tuin tot het werk van schilder Henri Verstijnen. Veel kunstenaars hebben in het verleden hun inspiratie gevonden in het park en nog steeds is het een geliefde plek om vast te leggen.

In Artis, de zoo van Amsterdam, staan nu zonnebloemen in verschillende tinten rood en geel in bloei. De zonnebloemen hebben zowel sierwaarde als plukwaarde. Begin oktober, als de bloemen uitgebloeid zijn, wordt de kop van de bloem aan zaadeters en primaten gevoerd. Zij halen hier de zonnebloempitten uit. De bladeren en stengels worden opgevoerd aan de olifanten en giraffen.

20150730 Artis640

Foto's: Artis, Ronald van Weeren