featured_header_zoonews.jpg

Opening Tijger-tempel in Pairi Daiza

Eerbetoon aan Cambodja

Pairi Daiza opende afgelopen weekend de Tijgertempel, de grootste tempel die ooit in het park werd gebouwd. Deze verschillende gebouwen zijn een eerbetoon aan Cambodja. De bouwwerken werden geïnspireerd op de Khmer. Ze bieden de bezoekers de mogelijkheid om de nieuwste bewoners – de nevelpanters – te bewonderen. Ook de witte tijgers (Bengaalse tijgers) en twee luipaarden zijn hier te zien. Deze tempels (veel meer dan enkel een dierenverblijf) hebben een oppervlakte van 2.800 m².

20150706 PairiD tijger180Het verblijf van de luipaarden is geïnspireerd op de Bayontempel, een Cambodjaanse tempel die vooral bekend is door zijn torens met het gezicht van de glimlachende koning Jayavarman VII.
Onderaan een brede weg staat er een hoge poort. Deze poort is een exacte kopie (schaal 1:1) van de poort die toegang geeft tot de Bayontempel, met dezelfde glimlachende gezichten.

De witte tijgers en panters zijn er gehuisvest tussen zuilengalerijen. Dit verblijf is geïnspireerd op de tempel van Angkor Vat en werd gebouwd met een archeologische nauwkeurigheid, aan de hand van metingen die werden uitgevoerd door de Franse School van het Verre Oosten (l’Ecole Française d’Extrême-Orient).
In het midden van dit bouwwerk staat er, net zoals in Angkor, een spitsboogvormige toren. Deze toren stelt de berg Meru voor, een heilige berg in het Hindoeïsme. De grijze stenen op de muren en de daken zijn lavastenen, afkomstig van de vulkaan Merapi, in Java. Duizend ambachtsmannen hebben deze stenen tot blokken gehouwen om er vervolgens, net zoals in Angkor, een tempel mee te bouwen.
Zo zijn er in deze tempel in Pairi Daiza dezelfde lotusmotieven terug te vinden: naga slangen met vijf hoofden, beschermers van de schatten van de Aarde en olifantenprofielen.
De tempel bestaat uit 10.000 m² lavasteen, waarvan er 40% bewerkt werd (zoals bijvoorbeeld de grote hoofden van Bayon).
Deze 'puzzel', bestaande uit 120.000 stukken, werd in een honderdtal containers naar België gebracht en hier heropgebouwd!

De drang om een zo correct mogelijke kopie te maken kwam echter nog meer tot uiting in het bas-reliëf, aan de binnenkant van de zuilengalerij. Hier werd de “Samudra manthan”, een bekend verhaal uit de Indische mythologie (eveneens afgebeeld op een muur van Angkor Vat) identiek afgebeeld door de Balinese kunstenaar Nyoman. Deze vakman reisde naar Cambodja om zich te laten inspireren. Vervolgens kwam hij naar Pairi Daiza en maakte hij hier, met behulp van zijn foto’s en tekeningen, dit prachtige reliëf van meerdere vierkante meters groot.
Dit is hoogstwaarschijnlijk de enige plaats in de wereld waar er een gelijkaardige replica staat van de prachtige Khmer tempels.

20150706 PairiD tijger640