featured_header_zoonews2.jpg

Eigen vliegtuig voor Pairi Daiza Foundation

Vliegtuig voor uitvoering projecten

Als eerste dierenpark in Europa bescikt Pairi Daiza over zijn eigen vliegtuig zal beschikken: een dertig jaar oude Antonov AN-2. De Antonov werd ‘Eagle Eye’ gedoopt en kreeg een opvallende beschildering, naar een ontwerp van de Belgische striptekenaar Jean-François Charles. Hij zal voor het eerst te zien zijn op het luchtvaartevenement Ursel Avia komend weekend 27 en 28 juni.

20150625 PairiD180Pairi Daiza zal dit vliegtuig exclusief ter beschikking stellen van de Pairi Daiza Foundation, de stichting die het park heeft opgericht om overal ter wereld te strijden voor de bescherming van bedreigde diersoorten en hun biotopen. Met deze Antonov AN-2 zal de Pairi Daiza Foundation zelf op het terrein projecten kunnen uitvoeren, zoals het bevoorraden van dierenorganisaties met medicijnen en hulpgoederen, zelfs in de meest onherbergzame gebieden in Afrika en Azië.
Meer info hieromtrent op: www.pairidaiza-foundation.org

In die zin is de keuze voor de Antonov AN-2 niet meer dan logisch. Dit legendarische vliegtuig (lengte : 12m40, spanwijdte 18m20) van Russische origine staat bekend om zijn robuustheid en zijn polyvalentie. Het kan landen en vertrekken op de moeilijkste ondergronden, van de Russische steppe tot de Afrikaanse jungle, en heeft genoeg aan een ultrakorte start- en landingsbaan. Het kan tot 10 passagiers vervoeren of tot 2.000 kilo aan goederen. De Antonov AN-2 zal ‘klimaatneutraal’ vliegen, dat wil zeggen dat de CO2 uitstoot van het vliegtuig gecompenseerd wordt door het planten van bomen en het investeren in duurzame energieprojecten.

De Antonov AN-2 van de Pairi Daiza Foundation is gebouwd in Polen in 1984. Het deed dienst als landbouwvliegtuig in Litouwen, als parachutevliegtuig in Frankrijk en nam deel aan luchtshows over heel Europa. De ‘Eagle Eye’ werd in Polen gerestaureerd en kreeg daar door lokale kunstenaars ook zijn opvallende beschildering.

Het vliegtuig was afgelopen weekend te bewonderen op Ursel Avia 2015, het luchtvaartevenement van Vliegclub Ursel (Oost-Vlaanderen). Daarna wordt het overgevlogen naar de luchthaven van Saint-Ghislain, bij Bergen, op zo’n 20km van Pairi Daiza. De ‘Eagle Eye’ is de enige Antonov AN-2 in België.

20150625 PairiD640

Technische fiche Antonov AN-2
- ‘s werelds grootste eenmotorige dubbeldekker
- ontworpen door Oleg Antonov in 1947
- lengte : 12m40, spanwijdte 18m20
- werd eerst in Rusland en nadien ook in Polen en China gebouwd
- maximumsnelheid : 250 km/u
- een van de vier meest gebouwde toestellen uit de luchtvaartgeschiedenis (meer dan 18.000 stuks)
- heeft meer dan 100.000.000 mensen vervoerd
- multi-inzetbaar: kan dienst doen als passagiervliegtuig, vrachtvervoer, ambulancedienst, landbouw, voor parachutespringers…
- kan uitgerust worden met zowel wielen, ski’s als drijvers
- heeft genoeg aan een extreem korte start- en landingsbaan
- bleek bijzonder geschikt voor het harde leven op het Russische platteland.
- tegenwoordig in Canada en Amerika populair als transportvliegtuig richting de wildernissen van Alaska en het hoge noorden van Canada