Kai-Mook is grote zus

Volgens het allerbeste bevallingscenario is olifant Phyo Phyo op dinsdagavond, 16 juni, in Planckendael bevallen van een schattig roze en blakend gezond baby-olifantje. Kai-Mook is grote zus! Mama Phyo Phyo maakt het heel goed.

20150618 Planckendael Qiyo180Om 23u40 kwam Qiyo ter wereld onder luid getrompetter en omringd door alle vijf de vrouwtjesolifanten. Het meisje werd gekoesterd door alle dames, stond snel op haar pootjes en mocht bij mama drinken. Na het recentelijk overlijden van zieke Baby Q, is iedereen ontzettend blij met deze geboorte die volgens een droomscenario volledig natuurlijk te midden van de kudde plaatsvond.

Dit nieuwe baby’tje is geboren in de speciale zandstal van de olifantentempel, die echt bedoeld is voor een grote olifantenfamilie met baby’s en dé ideale plaats voor natuurlijke bevallingen in groep. Qiyo is een echte aanwinst voor de bedreigde Aziatische olifant.
Heel Planckendael straalt van trots en geluk. Zij kreeg de naam Qiyo wat gelukkige generaties betekent in het Japans.

Phyo Phyo heeft er een normale olifantenzwangerschap op zitten. Haar dracht telde 641 dagen (bijna 22 maanden). Ze toont zich, zoals verwacht, een fantastische en zorgzame moeder voor haar baby. Ze beschermt haar tegen de nieuwsgierige, speelse Kai-Mook en May Tagu. Zij lijkt kleiner dan Baby Q. We schatten haar gewicht op zo’n 87 kilo. Een peulenschil, vergeleken met het gewicht van 3 550 kg van mama Phyo Phyo. Al na 15 minuten stond zij recht op haar wankele pootjes. Iets meer dan een half uurtje later ging de baby op zoek naar de biestmelk van mama. Deze allereerste melk is enorm voedzaam en energierijk, onontbeerlijk voor een pasgeboren olifant. Het zogen ging zonder problemen.

De bevalling zelf verliep voorspoedig en vlot, zonder complicaties. Phyo Phyo deed het goed en bleef kalm.
Haar ervaring (dit is haar vijfde baby) speelde daarbij een belangrijke rol. Kai-Mook vond het heel spannend en kwam regelmatig bij mama snuffelen. Dumbo, Yu Yu Yin en May Tagu, de andere vrouwen in de kudde, omringden Phyo Phyo met veel warmte en steun. Dochter May Tagu reageerde bijzonder positief en verwelkomde haar duidelijk met open armen. Dit geeft het park hoop voor haar toekomstige moederrol bij volgende zwangerschappen.

Net als in de natuur was papa Chang afwezig tijdens de olifantenbevalling. Hij is een uitzonderlijk zachtaardige papa en heel lief met baby’s, één van de redenen waarom Planckendael heel blij is met zijn aanwezigheid in de familie. Momenteel zit hij echter apart om de vrouwengroep wat rust te gunnen. De kennismaking met zijn kersverse dochter zal nog even op zich laten wachten.

20150618 Planckendael Qiyo640

Volg het verder op via de blog www.planckendael.be/KaiMookGroteZus 

Foto's: Planckendael - Jonas Verhulst