Dochter voor giraf Barbie

Afgelopen weekend werd giraf Barbie mama van een kerngezond, klein girafje. Na een vlotte bevalling stellen beiden het super. De verzorgers zijn in de wolken. Het is een meisje, het drinkt vlot en is al te zien voor de bezoekers. 

20150615 PlanckendaelGiraf180Vorige week gedroeg Barbie zich anders dan anders. De bevalling werd dan ook snel verwacht en Barbie bleef in de stal. Maar op vrijdagochtend ontdekten de verzorgers reeds een nat schatje. Elke boreling bij de giraffen komt voor het allereerst spectaculair in contact met de aarde, ze maken een val van om en bij de twee meter. Het jonge diertje bleek heel vinnig, stond al op haar pootjes en was nog niet helemaal droog. Het werd al liefdevol besnuffeld, gelikt en gezoogd door haar mama. De baby meet zo’n 1m75 en is daarmee iets kleiner dan haar speelkameraadje Quasim, geboren in februari, die 1m90 mat en een jongen is. Ze gaat nog heel wat groeispurtjes tegemoet om de lengte van mama (tot 4,30 m) te bereiken. 

Binnenkort huppelt deze nieuwkomer bij mooi weer vrolijk rond op de savanne in Planckendael om er kennis te maken met de rest van de familie: jonge giraffen Panambi en Obi, tante Megara, kweekman Saleye en tante Diamant met haar kleine Quasim (geboren in februari). Ook de impala’s, addaxen, helmparelhoenders en struisvogels wachten vol ongeduld op de baby van Barbie die ze hopelijk met open poten zullen ontvangen!

Het is voor Barbie haar vijfde baby die ze op de savanne in Planckendael ter wereld brengt na een draagtijd van 14 tot 15 maanden. Via de Facebookblz van Planckendael kan iedereen suggesties insturen voor een mooie naam beginnend met een Q, daarna kiezen de verzorgers hun favoriete naam.

20150615 PlanckendaelGiraf640

Deze giraffen zijn een bedreigde ondersoort en gelijken sterk op de zeer bedreigde giraffen in Niger, waarvan nog slechts een 200 tal in leven is. Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma maar steunt ook de giraffen ‘in situ’ (in Niger in dit geval) door geld in te zamelen voor het bouwen van een waterput voor de lokale bevolking.
Het ASGN (Association pour la Sauvegarde des Girafes du Niger) legt waterputten aan in de dorpsgemeenschap Kouré in Niger. Hierdoor verdwijnt de concurrentie tussen mens en dier voor water en verbetert zowel de sociale als de economische situatie van de bevolking. Zo herstellen we een stukje de harmonie tussen mens en dier.