featured_header_zoonews.jpg

Geen neusapen meer in Apenheul

Laatste neusaap verhuist naar Singapore

Het Nederlandse apen-dierenpark Apenheul stopt met het houden van neusapen. Dat heeft het management van Apenheul afgelopen week besloten.

20150606 Apenheul180De afgelopen jaren kende het apenpark nabij Apeldoorn tegenslag met de neusapen. Begin mei overleed de 13-jarige neusaap Bagik. Neusaap Jeff kwam daardoor alleen te zitten. Een onnatuurlijke situatie voor neusapen, die in groepen leven. In overleg met de dierentuin van Singapore, waar de neusapen vandaan kwamen, werd besloten om Jeff terug te sturen zodat hij met soortgenoten kan samenleven.

"Het vertrek van de neusaap is een tegenslag voor Apenheul en voor de dierenverzorgers, die zich zo hebben ingezet om de dieren een optimale verzorging te geven", aldus de zoölogisch directeur Frank Rietkerk, "maar het is de beste keuze voor Jeff."

Apenheul was het enige dierenpark buiten Azië waar neusapen werden gehouden. Het doel was om een internationaal fokprogramma voor neusapen op te zetten, als het lukte om deze moeilijk te houden dieren hier goed te laten leven. Frank Rietkerk vervolgt: "Ondanks dat we geen neusapen meer houden, heeft de dierentuin van Singapore ons wel gevraagd of we willen blijven meewerken aan het fokprogramma. De samenwerking met de dierentuin van Singapore zetten we dan ook onverminderd voort."

Neusaap Jeff blijft naar verwachting nog tot in juli in Apenheul, daarna zal de neusaap terug naar Singapore vliegen.

20150606 Apenheul640