featured_header_zoonews.jpg

Olifantenbaby Planckendael gestorven

Baby Q gestorven

Planckendael is in rouw. Baby Q is gisteren gestorven. De fragiele band tussen olifantenmoeder May Tagu en Baby Q bleek onvoldoende sterk. De onervaren May Tagu was niet in staat om als een goede moeder voor haar baby te zorgen en hem te zogen.

20150521 Planck Q180Ondanks alle goede zorgen traden er steeds meer complicaties op bij het zieke en verzwakte baby-olifantje. Daarop was dierenarts Francis genoodzaakt, na overleg met internationale experts en de universiteit van Gent, om Baby Q inwendig te onderzoeken. De baby bleek ongeneeslijk ziek, zijn lever was sterk aangetast. Dit leverfalen was onherstelbaar. We hebben hem laten inslapen. We zijn er allemaal het hart van in.

We moeten bijna een maand terug in de tijd, naar het moment van de geboorte, in de ochtend van woensdag 22 april, toen bleek dat moeder May Tagu erg onhandig en onervaren was. Ze duwde haar baby steeds om, behandelde hem erg ruw en liet hem niet drinken. De verzorgers hebben Baby Q dan met gevaar voor eigen leven apart genomen om hem te laten aansterken. Ze hebben hem sindsdien samen met dierenarts Francis gevoed, opgevolgd en hem alle mogelijke zorgen en comfort gegeven. Ze hebben er ’s nachts letterlijk naast gelegen en dat een maand lang.
Hij was na deze zorgen genoeg aangesterkt om te worden herenigd met zijn mama en de rest van zijn familie. Moeder May Tagu moest een kans krijgen om voor hem te zorgen. We hebben haar de tijd gegeven om de connectie met haar baby te maken. Dit is niet gelukt. De band was te fragiel. May Tagu pakte haar rol van moeder niet op en liet Baby Q niet drinken. Misschien voelde ze van in het begin aan dat er iets mis was met haar baby en liet ze hem daarom al snel links liggen.
Ondanks alle goede zorgen traden er serieuze complicaties op. Baby Q was ziek en had geelzucht. Ook zijn bloedwaarden bleven afwijkend. Bovendien kwam hij niet aan. Hij woog nog maar 85 kilo en was bijzonder mager en verzwakt. Hij had ook een gezwel aan zijn linkerflank.
In overleg met internationale experts, de stamboekhouder voor de Aziatische olifant in Europa en op advies van de universiteit van Gent, zij interpreteerden de echobeelden, werd beslist dat dokter Francis hem uitgebreid inwendig zou onderzoeken, omdat het zo niet langer verder kon.
Baby Q bleek niet sterk genoeg, zijn leverfalen was onherstelbaar en het vermoeden van dokter Francis wijst op nog ander orgaanfalen. Verder weefselonderzoek moet meer duidelijkheid brengen. We hebben hem niet meer wakker laten worden maar zacht laten inslapen. De verzorgers waren bij hem. Zijn moeder May Tagu heeft haar gestorven zoon nog besnuffeld en betast met haar slurf en leek zo afscheid te nemen van hem. De andere vrouwen van de olifantenfamilie deden hetzelfde. Baby Q was de eerste baby van May Tagu en stier Chang. Planckendael is in rouw gedompeld.  

20150521 Planck Q640

Hoe moeilijk het overlijden van Baby Q ook is, het park mag niet bij de pakken blijven zitten: de verzorgers moeten immers weer hun volle aandacht schenken aan de vijf vrouwtjes en zwangere Phyo Phyo in het bijzonder. Over een aantal weken verwacht zij haar baby. Hopelijk verloopt deze bevalling veel voorspoediger.
   

Vanaf zaterdag zal de olifantentempel weer open zijn voor bezoekers.
Voor meer persinformatie kunt u contact opnemen met Ilse Segers op 03/202 45 77 of 0476/32 45 77.