Bijzondere reuzenmiereneter, jubileum expositie én 4.000.000e bezoeker

Dit jaar viert GaiaZOO haar 10-jarig jubileum. Op 23 april 2005 opende de ZOO haar poorten voor publiek en op 1 juni 2005 werd de dierentuin officieel geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet. Dankzij de bijzondere diercollectie, natuurgetrouwe dierverblijven en opvallende architectuur is GaiaZOO de afgelopen jaren veelvuldig bekroond met awards.

20150520 GaiaZOO180Ter ere van het 10-jarig bestaan zijn er dit jaar 10 nieuwe diersoorten toegevoegd aan de diercollectie.
Op donderdag 23 april opende Rob Huppertz, directeur GaiaZOO, samen met Tim Weijers, Wethouder van Toerisme Kerkrade, het verblijf van een van deze nieuwe diersoorten: de markante reuzenmiereneter. Speciaal daarvoor werd een bijzonder kunstwerk van de reuzenmiereneter onthuld, gemaakt door de Kerkraadse kunstenaar Wim Steins.

In het verblijf zijn twee reuzenmiereneters zichtbaar: een vrouwtje uit de Zoo van Wenen en een mannetje uit Tsjechië. Reuzenmiereneters zijn namelijk zeldzaam in dierentuinen, daarom bestaat er een Europees fokprogramma voor deze diersoort. Hopelijk dragen de miereneters van GaiaZOO daar in de toekomst ook aan bij. In de Zuid-Limburgse ZOO leven de reuzenmiereneters in een gemengd verblijf. Ze delen hun leefomgeving met de agouti’s en maken onderdeel uit van de grote ‘Puna Volière’, waar de kleurrijkste vogels van Rainforest te zien zijn. 

De reuzenmiereneter is een uniek dier. Met 32,7 graden heeft hij de laagste lichaamstemperatuur van alle zoogdieren. Hij loopt op zijn knokkels, om zo zijn lange klauwen scherp te houden. Dat is belangrijk, want met deze klauwen krabben miereneters de nesten van mieren en termieten open. Per dag eten reuzenmiereneters in het wild zo’n 35.000 mieren. Omdat reuzenmiereneters geen tanden hebben, vangen ze de mieren met hun plakkerige, ruim 60cm lange tong.

20150520 GaiaZOO640

In tien jaar tijd heeft GaiaZOO geen moment stilgestaan. Er werden nieuwe diersoorten aan de collectie toegevoegd, zoals neushoorns en leeuwen. Er werden dieren geboren, dieren verhuisden naar andere dierentuinen of de dierenarts kwam op bezoek. GaiaZOO won diverse mooie awards, ontving de 1, 2 en 3 miljoenste bezoeker en kwam regelmatig in de media. In de expositie ‘10 jaar GaiaZOO’ zijn al deze leuke ontwikkelingen per jaar terug te zien. Locatie: DinoDome. 
Op deze feestelijke dag mocht GaiaZOO tevens de 4.000.000e bezoeker verwelkomen, een nieuwe mijlpaal!

Op 1 juni 2005 werd ‘GaiaPark Kerkrade Zoo’ officieel geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet. Over ruim een maand, op 1 juni 2015, viert GaiaZOO dus officieel haar 10-jarig bestaan en wordt het nieuwe ‘Tapir | Terrarium’ geopend, dat plaats biedt aan zes nieuwe diersoorten: vele duizenden bladsnijdersmieren, verschillende soorten gifkikkers, één van de grootste vogelspinnen en de groene anaconda, de grootste slang ter wereld. Ook wordt er een verblijf gebouwd voor ’s werelds kleinste aapje, de Pygmee Oeistitie. 
De Darwin nandoe, Shetland pony en Hartmann bergzebra arriveerden al eerder dit jaar en maken het totaal van 10 nieuwe diersoorten compleet.

Een leuk filmpje van GaiaZOO: https://www.youtube.com/watch?v=zCP5VfSKCLE&feature=youtu.be