featured_header_zoonews.jpg

Olifant geboren in Pairi Daiza

Het is een meisje

De Aziatische olifant Farina uit Pairi Daiza is vannacht om 3u23 bevallen is van een gezonde baby. De bevalling kwam twaalf dagen vroeger dan verwacht maar verliep bijzonder vlot.

20150520 PairiDaiza180"De weeën begonnen om 2u38 en amper een uurtje later was het kalfje geboren", aldus hoofddierenarts Tim Bouts. "Het kalfje stond zeven minuten na de geboorte al op rechtop, wat uitzonderlijk snel is bij een olifant. Het is nog vroeg om voorspellingen te doen maar op het eerste zicht lijkt de baby in goede gezondheid te verkeren. Al moeten we de situatie natuurlijk wel van heel dichtbij blijven opvolgen."

Ondanks het feit dat de baby dicht bij de moeder blijft, heeft men al wel kunnen bepalen dat het een meisje is. Na de geboorte hebben moeder en baby zich meteen bij de rest van de familie gevoegd, die bestaat uit grootmoeder Khaing Hnin Hnin (32), haar drie dochters Farina (11), Soraya (4) en Malay (2) en kleindochter Amithi (2), de eerste dochter van Farina.
De vijf olifanten kwamen vorig jaar aan in het park uit de Zoo van Hannover. Vader van het kleintje is de stier Nikolai (21), die nog steeds in Hannover verblijft.

Het is de eerste olifant die geboren wordt in Pairi Daiza. Het was een gebeurtenis waar de ganse ploeg van Pairi Daiza bijzonder naar uitgekeken heeft na het verlies van de zwangere olifant Ani in 2013.
Aziatische olifanten zijn met uitsterven bedreigd en in het wild leven er naar schatting nog minder dan 40.000. Elke geboorte van dit prachtige dier is dus een bijzonder heuglijk moment. Pairi Daiza neem actief deel aan het Europees programma voor de bescherming en reproductie van Aziatische olifanten. Via de Pairi Daiza Foundation wordt ook geld ingezameld voor het onderzoek en de strijd tegen het dodelijke herpesvirus dat vooral jonge olifantjes treft.

De geboorte van het kalfje brengt de populatie Aziatische olifanten in Pairi Daiza nu op elf, waarvan vier kleintjes die binnenkort kunnen ravotten in één van de drie grootste olifantenreservaten van Europa, naast Sevilla en Londen. Binnen enkele weken opent het park immers een nieuw reservaat voor de dikhuiden waardoor die in totaal 3,2 hectare ruimte zullen hebben, meer dan zes voetbalvelden dus. In het Afrikaanse gedeelte van het park verblijven overigens ook nog twee Afrikaanse olifanten.

20150520 PairiDaiza640

Eric Domb, oprichter en eigenaar van Pairi Daiza, is bijzonder blij met de geboorte. "Dit is één van de absolute hoogtepunten van de 21-jarige geschiedenis van het park, de meest bijzondere van alle geboortes die we hier al hebben mogen meemaken. Deze dag is voor mij even speciaal als de dag dat de twee reuzenpanda’s in het park aankwamen. Toch gaan onze gedachten vandaag ook uit naar onze collega’s in Planckendael, waar op ditzelfde moment een ander olifantje vecht voor zijn leven. We wensen hen uit de grond van ons hart alle sterkte toe."