featured_header_zoonews2.jpg

Koala's in ZOO Antwerpen

Vlaamse tuin en Melkerij volledig vernieuwd

In de Antwerpse ZOO kun je vanaf nu genieten van twee koala’s. Je komt er heel dicht bij deze zachte buideldieren te staan. De hele zone van de Vlaamse tuin en de Melkerij kreeg een facelift en is nu de nieuwe thuis van Goonawarra en Guwara. Deze twee dieren woonden voorheen in Planckendael en bewezen daar al dat ze een goed kweekkoppeltje zijn. Ook in Planckendael blijven koala’s aanwezig.

20150408 ZooAntwerpenKoala180Met Goonawarra en Guwara gaat de ZOO volop voor het internationale kweekprogramma. De kleine koala Oobi Ooobi, het jong van dit koppeltje geboren in 2014, blijft in Planckendael. Hij is ondertussen oud genoeg om op eigen benen te staan. In het nieuwe verblijf in Antwerpen is er dus zeker ruimte voor een nieuw baby’tje. De ZOOverzorgers hoefden niet ver te gaan om ervaring met koala’s op te doen. Hun collega’s uit Planckendael leerden hen alle kneepjes van de koalaverzorging. Zo leerden ze ook Goonawarra en Guwara al kennen. Eén verzorger ging een week lang op stage naar de dierentuin van Duisburg, de stamboekhouder van de koala’s.

Er zijn slechts negen Europese dierentuinen die koala’s huisvesten. Tot nu was Planckendael de enige dierentuin in België. Met de komst van de koala’s naar ZOO Antwerpen is zij de tweede Belgische dierentuin met deze speciale dieren en de tiende in Europa. Koala’s zijn geen gemakkelijke gasten. Ze zijn schuchter, stressgevoelig en moeilijke eters. Koala’s eten uitsluitend eucalyptus en lusten maar honderd van de achthonderd soorten. Eucalyptus bevat veel vezels en stoffen die voor andere dieren giftig zijn. ZOO Antwerpen en Planckendael kweken hun eucalyptus zelf en beperken zo hun ecologische voetafdruk.

In delen van Australië is de koala bedreigd. De eucalyptusbossen raken versnipperd, zodat koala’s te ver van elkaar leven en zich niet meer kunnen voortplanten. Ze sterven door ziektes, worden aangevallen door honden of aangereden door auto’s. In andere gebieden komen dan weer te veel koala’s voor waardoor er voedselschaarste ontstaat. Er leven naar schatting nog zo’n 80 000 koala’s in de natuur. Daarom staan koala’s sinds kort op de lijst van bedreigde diersoorten in Australië.

20150408 ZooAntwerpenKoala640

De nieuwe buur van de koala’s is goodfellowboomkangoeroe Lilly. Boomkangoeroes zijn solitaire dieren die in bomen leven. Voor een lekkernij willen ze wel eens tot op de grond komen, maar daar zijn ze erg onhandig. Ze springen niet rond zoals andere kangoeroes, maar lopen eerder op vier poten, zoals apen. De boomkangoeroe is wel een prima klimmer.

De koala’s wonen in een beschermd monument. Het historische gebouw met rieten dak en grote ramen dateert van 1898. Een monument dat werd aangepast aan de noden van de koala’s en die van de boomkangoeroe.
Het kasteeltje naast het koalagebouw, de Melkerij, werd ook gerenoveerd en kreeg een nieuwe bestemming. Je kan hier, op het terras met zicht op de Vlaamse tuin en de koala’s, genieten van koffie, ijsjes en snacks. In de Melkerij, die eveneens dateert van 1898, werd vroeger de melk verdeeld die de koeien van de ZOO produceerden. Deze melk was bestemd voor de zoogdieren van de ZOO én voor de bewoners van Antwerpen. De milkshakes en ijsjes die je er nu kunt bestellen, zijn een leuke knipoog naar het zuivelverleden van de Melkerij.
Ook de Vlaamse tuin werd grondig aangepakt. De oorspronkelijke waterpartij is in een modern jasje gestoken en de ZOO plantte er planten speciaal om vlinders aan te trekken. Veel aandacht voor biodiversiteit dus. Ook de authentieke rode bankjes kregen hun prominente plaats terug.