featured_header_zoonews2.jpg

ZOO Antwerpen verwelkomt tapirbaby

Maleise tapir geboren

Vorige week mocht ZOO Antwerpen de champagne ontkurken naar aanleiding van de geboorte van een Maleise tapir. Het is een bedreigde diersoort.

20150307 ZooA180Op vrijdag 6 maart, om 1u24, kwam het allereerste kleintje van tapirs Nakal en Kamal ter wereld. Na dertien maanden zwangerschap verliep de bevalling van Nakal snel en voorspoedig. Het jong drinkt goed en loopt al flink rond. De kersverse baby Q weegt 9 kilo, zo’n 35 keer minder dan zijn ouders. Moeder en jong hebben hun kraamkamer in de grote inkijkstal en konden dus afgelopen weekend al kraambezoek ontvangen. Papa Kamal krijgt wat tijd voor zichzelf: vader-tapirs kunnen jaloers uit de hoek komen en worden daarom apart gehouden van hun zoon of dochter.

De tapirs in de ZOO hebben een moeilijke opdracht met succes volbracht. De dieren zijn namelijk bedreigd en ze planten zich moeilijk voort in dierentuinen. Voor de ZOO is dit het zesde tapirjong.

Een pasgeboren tapir lijkt helemaal niet op zijn ouders: het velletje van de baby is bruin met witte vlekjes en streepjes. Precies zoals de grond onder een struikje in het Maleise regenwoud. De zon sijpelt tussen de blaadjes door en laat net zo’n schaduw achter op de grond. Perfecte camouflage dus.
Mama lijkt dan weer eerder op een rotsblok met haar zwarte vacht met brede witte streep. Na drie tot zes maanden verkleurt het velletje van het kleintje al, dus rep je naar hun verblijf in de ZOO voor de echte babylooks.

Alvast een leuke anekdote vanuit de ZOO. ’s Nachts gaan de tortelduifjes gescheiden slapen, maar man Kamal laat zich door niets weerhouden om bij zijn grote liefde te zijn. Op een ochtend bleek het verblijf van Kamal leeg. Nakal had nachtelijk amoureus bezoek ontvangen. Kamal had ’s nachts met zijn korte slurf heel behendig de schuifdeur geopend om bij zijn vrouwtje te vertoeven. Wat een romantische ziel. De slurf van een tapir bevat talloze spieren waarmee hij onder andere kan snuffelen en snorkelen en die hij naar alle kanten kan draaien.

20150307 ZooA640

De Maleise tapir is de grootste tapirsoort en heeft Aziatische roots. De dieren communiceren door op verschillende manieren naar elkaar te fluiten. Tapirs zorgen op hun eigen manier voor het groen in het regenwoud. Bij het eten van vruchten verteren ze niet alle zaden even goed. Die halfverteerde zaden komen er langs natuurlijke weg weer uit, waardoor ze op die plaats ontkiemen en een nieuwe plant vormen. Echt groene dieren dus. Tapirs hebben scherpe tanden om goed van zich af te bijten. Je vindt de dieren vaak terug bij waterplassen waar ze baden en waarin ze ook vluchten als er gevaar dreigt.