featured_header_zoonews.jpg

Veelvraat bij de Grotten van Han

Big 5 in wildpark van Han.

Het Domein van de Grotten van Han verwelkomt een nieuwe inwoner: een veelvraat die geboren is in Zweden en straks vergezeld wordt door een vrouwtje dat uit Siberië komt.

20150307 Han180Het team van de Grotten van Han is vorige week naar de Zweedse Borås zoo vertrokken om een veelvraat naar België te brengen. Na een lange reis van 16 uur is deze zeldzame diersoort eindelijk aangekomen in het wildpark. Het dier kreeg de naam Valentijn, gekozen omdat hij op 14 februari geboren is!

De veelvraat is de grootste van alle marterachtigen. Hij behoort tot de familie van de das en wezel. In Scandinavië speelt dit dier een fundamentele rol als aaseter. Het is een zeer krachtig dier dat zelfs een beer durft aan te vallen om zijn voedsel te verdedigen! 
De veelvraat behoort tot een zeldzame en bedreigende diersoort en samen met andere wilde dieren is dit een onderdeel van het Europees programma voor behoud en bescherming.
In Noord-Europa zijn er op dit moment slechts 1200 veelvraten en in de hele wereld slechts 88 die in gevangenschap leven.

Het Domein Grotten van Han is het enige park in België waar veelvraten te bewonderen zijn. Valentijn verblijft nu in een gloednieuw verblijf van ongeveer een hectare groot. Op dit moment verschuilt hij zich nog vaak in zijn schuilplaats waar hij de tijd neemt om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Met deze komst is het Domein Grotten van Han ook het enige park in België waar men de Europese Big 5 kan ontdekken. Het gaat om de vijf meest indrukwekkende zoogdieren van ons continent, nl de veelvraat, de lynx, de wolf, de beer en de Europese bizon.

20150307 Han640