Succesvol fokprogramma

Na een draagtijd van zes maanden is afgelopen week een grote miereneter geboren in Artis. Het is het vierde miereneterjong dat in Artis is geboren.

20150301 ArtisMiereneter180Na de bevalling klom het jong op de rug van de moeder. Daar blijft de kleine grote miereneter vrijwel het gehele eerste levensjaar zitten om uit te rusten en te slapen. Op de rug is het jong vrijwel onzichtbaar, omdat de strepen van moeder en jong bijna naadloos in elkaar overlopen.

De geboorte is goed nieuws voor het Europese fokprogramma voor deze bedreigde diersoort waar Artis een prominente rol in speelt. De grote miereneter of reuzenmiereneter (Myrmecophaga tridactyla) is immers een bedreigde diersoort. Jacht en vernietiging van hun leefomgeving zijn hier de oorzaak van. Het dier leeft vooral in Centraal- en Zuid-Amerika, van Honduras tot het noorden van Argentinië. 
De dierentuin in Amsterdam, Artis, speelt een belangrijke rol in het Europese fokprogramma om te voorkomen dat de reuzenmiereneter uitsterft. Artis heeft jarenlang de dierentuin in Florencio Varela in Buenos Aires gesteund met geld en kennis waardoor een educatief opvang- en fokcentrum kon worden ingericht. Als resultaat van de samenwerking is het mierenetervrouwtje van Artis in 2007 vanuit Argentinië hierheen gekomen om voor nageslacht te zorgen. In 2008 had Artis de primeur. Voor de allereerste keer werd er een grote miereneter op Nederlandse bodem geboren.

Het geslacht van het jong is nog onbekend. Omdat het jong de eerste drie maanden constant op de rug bij de moeder zit, is niet te zien of het een mannetje of vrouwtje is. Daarnaast zitten de genitaliën bij een miereneter goed verstopt en is ook het verschil tussen vrouwelijke en mannelijke geslachtsdelen moeilijk te zien. Om het geslacht te bepalen, wordt een plukje haar van het jong naar een laboratorium gestuurd voor een DNA-analyse.

20150301 ArtisMiereneter640

Moeder en jong blijven voorlopig nog even in hun binnenverblijf. Op www.artis.nl/miereneter staat alvast een leuk filmpje van de moeder en haar jong.

Foto's: Artis, Ronald van Weeren