featured_header_zoonews.jpg

Babygirafje in Planckendael

Grootste liefdesbaby ooit geboren in Planckendael

Daar waar de laatste de focus in Planckendael vooral lag bij de olifanten en de mogelijke grote zus voor Kaimook, zijn het de giraffen die de olifanten in snelheid nemen... Giraf Diamant is immers bevallen van haar jong.

20150213 PlankendaelGiraf180Het is alvast een kanjer van een baby. Het jong meet maar liefst zo’n twee meter; het grootste dier ooit geboren in Planckendael. Ervaren moeder Diamant koestert het jong in de warme stal, maar iedereen kan hen nu al bewonderen.
Het is voor Diamant haar vierde baby die ze na een draagtijd van ongeveer vijftien maanden op de savanne ter wereld brengt.
Ook giraf Barbie is zwanger en verwacht haar baby tegen de zomer.

Het was een lange maar vlotte bevalling. De eigenlijke geboorte duurde vrij lang, een vijftal uur. De baby zag zaterdag rond 19u het levenslicht. Eerst bungelde één, daarna twee voorpootjes naar buiten, daarna volgde het kopje. Een giraffengeboorte is wonderlijk, want de baby maakt een val van zo’n twee meter om daarna heel snel op zijn ranke pootjes te staan. Drooglikken gebeurt door de mama en na acht minuten wankelt het diertje al op zijn lange benen. Het past mooi met zijn kopje onder mama’s buik en drinkt lekker warme melk. De vacht van het kleine girafje is eerder licht van kleur en het jong is zeer groot en stevig met sierlijke wimpers als kers op de taart. Voorlopig konden de verzorgers nog niet zeggen of het een meisje of een jongen is.
Mannetjes worden tot vijfenhalve meter lang, vrouwtjes strekken meestal de nek tot vierenhalve meter. Ze zijn de langste landdieren ter wereld en toch hebben ze maar zeven nekwervels, net als de mens. Ook hun tong heeft unieke afmetingen: wel 45 cm lang.

De giraffen uit Planckendael zijn een bedreigde ondersoort en lijken sterk op de erg bedreigde giraffen in Niger, waarvan er nog slechts een tweehonderdtal in leven zijn. Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma maar steunt ook de giraffen in Niger door geld in te zamelen voor het bouwen van een waterput voor de lokale bevolking. Hierdoor verdwijnt de concurrentie tussen mens en dier voor water en verbetert zowel de sociale als economische situatie van de bevolking. Zo herstellen we de harmonie tussen mens en dier.

Dit jonge girafje zal snel buiten huppelen op de savanne samen met zeven familieleden (Barbie, Diamant, Panambi, Obi, Ndale, Megara en kweekman Saleye), maar ook tussen de andere dieren van de savanne: de addaxantilopen, de impala’s en de grappige helmparelhoenders. 
De struisvogels van de ZOO wennen nog even in hun binnenverblijf en komen dan ook mee op de savanne crossen.

20150213 PlankendaelGiraf640

Help de verzorgers van Planckendael met het zoeken naar een naam voor de babygiraf. Niet gemakkelijk dit jaar, omdat alle borelingen in Planckendael en ZOO Antwerpen in 2015 een naam krijgen beginnend met de letter Q.
Kies op www.planckendael.be uit de zes namen. 

Foto's: © Planckendael / Jonas Verhulst