featured_header_zoonews2.jpg

Hypermoderne stal in Beekse Bergen

Bouw nieuw olifantenverblijf op schema

Begin april, tijdens de Paasvakantie, wordt de nieuwe olifantenstal in het Nederlandse Safaripark Beekse Bergen in gebruik genomen. Het park breidt immers uit met vier Afrikaanse olifanten. Eigenaar Libéma investeert ruim één miljoen in de realisatie van de hypermoderne olifantenstal met een groot binnenverblijf van ongeveer 450 vierkante meter.

Eind maart verhuizen vier olifanten vanuit Wuppertal naar Safaripark Beekse Bergen. In de directe nabijheid van het olifantenverblijf krijgen ook twee nieuwe diersoorten een plek: penseelzwijnen en zebramangoesten.

20150210 BeekseB180De bouw van de nieuwe 450 vierkante meter grote groepsstal vordert gestaag en ligt op schema. De nieuwe olifantenstal wordt rond 15 maart opgeleverd. Het eerste van twee transporten van olifanten uit Wuppertal vindt naar verwachting plaats op 23 maart. Wanneer de penseelzwijnen en zebramangoesten hun opwachting maken, is nog niet bekend. Het park is daarover in overleg met andere dierentuinen in binnen- en buitenland.

De nieuwe stal is qua opzet totaal anders dan de oude olifantenstal. In de oude situatie waren er vijf boxen voor olifantenkoeien en twee boxen voor de stier. In de nieuwe situatie is voorzien in een grote groepsstal waarin de ‘Duitse’ olifanten ’s nachts samen verblijven zoals dat ook in het wild het geval is: olifanten zijn namelijk groepsdieren.

Drie boxen van de oude stal zijn bewaard gebleven en worden straks gebruikt voor medische behandelingen en de dagelijkse routinetrainingen die daarvoor benodigd zijn. Aan de andere kant van de accommodatie verblijft stier Calimero in zijn eigen verblijf, met daarnaast het onderkomen van de andere twee (vrouwtjes)olifanten Sabi en Carla.

De ondergrond van de groepsstal bestaat uit zand en dus niet uit asfalt of beton. Deze natuurlijke ondergrond werd vorig jaar ook bij de aanpassing van het neushoornverblijf gebruikt en heeft een positieve uitwerking op het welzijn en de gezondheid van de dieren.

De ‘totaalbeleving’ is voor Safaripark Beekse Bergen erg belangrijk. In de bezoekersruimte zijn straks niet alleen de olifanten te zien, er worden ook educatieve elementen aangebracht. De bezoekers leren over de voedingsgewoonten van de olifanten en worden geïnformeerd over de olifant als bedreigde diersoort. Qua aankleding wordt de nieuwe stal uiteraard volledig in Afrikaanse sfeer gebracht.

20150210 BeekseB640

Met de komst van een echte olifantenfamilie met uitzicht op gezinsuitbreiding, gaat een lang gekoesterde wens van het Safaripark in vervulling. Het gaat om moeder Punda (in 1992 geboren in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark) met haar drie jongen. Dat zijn de vrouwtjes Bongi (Wuppertal, 2005) en Pina Nessie (Wuppertal, 2013) en het jonge mannetje Shauwu (Wuppertal, 2011). In Hilvarenbeek wonen al drie andere olifanten: stier Calimero en zijn twee vrouwtjes Sabi en Carla.

Bovendien ontstaat er een nieuwe lus op de wandelroute. Waar het pad naar de giraffenstal voorheen doodlopend was - net als het huidige pad naar de olifantenstal - worden deze nu met elkaar verbonden. Halverwege komt het verblijf dat gedeeld gaat worden door de penseelzwijnen en zebramangoesten.

foto's: Libéma/Safaripark Beekse Bergen