featured_header_zoonews.jpg

Zandbankhaai voor Aquatopia

11 haaiensoorten in Antwerpen

Vanaf de krokusvakantie pakt het Antwerpse Aquatopia uit met een nieuwe publiekstrekker: de zandbankhaai (Carcharhinus plumbeus), die te bewonderen zal zijn in het grote haaienaquarium (360.000 liter water!).

20150128 Aquatopia180De zandbankhaai is één van de grootste kusthaaien ter wereld en nauw verwant aan de stierhaai die vorig jaar nog in Aquatopia te zien was. De zandbankhaai wordt ongeveer 2 à 2,50 meter groot en komt uit Malta waar hij te groot werd voor het aquarium waar hij verbleef. Hij is zwaargebouwd, heeft een korte stompe snuit en een massa onregelmatige, scherpe tanden. Deze haaiensoort is vooral te herkennen aan zijn hele grote, driehoekige rugvin. Ook de borstvinnen zijn langer dan bij de meeste haaien.
Ondanks zijn stoere uiterlijk, is de zandbankhaai een vredelievende soort, die het liefst jaagt op vis, roggen en krabben. Je vindt hem quasi overal ter wereld in ondiepe kustwateren, op zandbanken en modderige bodems.

De zandbankhaai is een kwetsbare soort die bedreigd wordt door overbevissing en erg gegeerd is voor zijn grote vinnen (haaienvinnensoep). Aquatopia is blij deze soort binnenkort aan zijn bezoekers te kunnen tonen en zo de aandacht te vestigen op de problematiek van “shark finning”, waardoor elk jaar miljoenen haaien brutaal aan hun einde komen en dreigen uit te sterven.

20150128 Aquatopia640

Met de zandbankhaai er bij, kan je in Aquatopia 11 verschillende haaiensoorten zien!
Tijdens de krokusvakantie is Aquatopia elke dag geopend van 10u00 tot 18u00.
De haaien worden gevoederd op zondag, maandag, woensdag en vrijdag, telkens om 13u00.