Veulen drinkt eerste slokjes bij moeder

Na een draagtijd van iets meer dan 13 maanden mocht de Amsterdamse dierentuin Artis eerder deze week een Grévy zebra-jong begroeten. Het is een hengst.

20150121 ArtisZebra180Voor Artis is het de eerste geboorte van 2015. Het veulen blijft voorlopig nog even binnen. Het heeft al goed gedronken bij zijn moeder. Na een paar dagen zal hij zijn eerste stapjes buiten op de Savanne zetten. De kudde bestaat nu uit tien zebra’s: 1 hengst, 1 ruin, 6 merries en 2 veulens.

Grévy zebra’s (Equus grevyi) staan binnen een uur na hun geboorte op hun poten. Het veulen blijft dicht bij de moeder en herkent haar de eerste dagen aan haar geur en geluid. Later herkent hij het unieke strepenpatroon van de moeder. De merrie houdt andere zebra’s op afstand zodat zij en het jong zich aan elkaar kunnen gaan hechten.

De Grévy zebra is een bedreigde diersoort. Hun leefgebied in Kenia en Ethiopië wordt kleiner en ze concurreren met vee om waterbronnen, waar vaak een hek omheen staat. Ook wordt er op ze gejaagd om hun huid en vlees. Om de soort te behouden is er een Europees fokprogramma en een internationaal stamboek.

20150121 ArtisZebra640

Bekijk een opname van de nachtcamera in het zebraverblijf via artis.nl/zebra-geboren

Foto Artis Ronald van Weeren