featured_header_zoonews2.jpg

Pinguïns samen met zeeleeuwen in Artis

Interactie tussen twee diersoorten

In de Amsterdamse dierentuin Artis zwemmen sinds kort tien zwartvoetpinguïns samen met de Californische zeeleeuwen in het zeeleeuwenbassin.

20150121 ArtisPinguin180De zoo in Amsterdam is niet aan haar preofstuk toe. Eerder werden al verschillende soorten bij elkaar gebracht op onder andere de Savanne, de Pampa en in het Gorillahuis. Om het natuurlijke gedrag van dieren te stimuleren, probeert Artis zoveel mogelijk interactie tussen verschillende diersoorten te creëren.

Hoewel de Californische zeeleeuwen (Zalophus californianus) en zwartvoetpinguïns (Spheniscus demersus) in het wild niet samenleven, werd gekozen om deze diersoorten bij elkaar te brengen. Beide diersoorten zijn nieuwsgierige dieren. Het bij elkaar brengen van meerdere diersoorten in één verblijf, zorgt ervoor dat hun omgeving interessanter wordt. De dieren krijgen hierdoor meer uitdagende prikkels. Deze sociale verrijking is goed voor het welzijn van de dieren.

Bezoekers kunnen nu zowel de zeeleeuwen als de zwartvoetpinguïns van dichtbij voorbij zien zwemmen door de grote ramen van het bassin. Ook kunnen bezoekers bij de dagelijkse training van de zeeleeuwen, twee keer per dag, tegelijkertijd de voermomenten van de pinguïns meemaken.

De tien zwartvoetpinguïns zijn mannetjes en vormen geen koppel met een pinguïnvrouwtje op de pinguïnrots. Er is bewust gekozen voor pinguïns die geen koppel vormen, zodat het broedproces niet wordt verstoord. De overige pinguïns blijven op de pinguïnrots, zodat ze in alle rust kunnen broeden.

20150121 ArtisPinguin640

De eerste ontmoetingen werden op film vastgelegd, zie www.artis.nl/pinguins

Foto's: Artis, Edwin Butter