Antwerpen wordt warm nest voor aap met epilepsie

De gorilla’s in ZOO Antwerpen hebben er een nieuwe huisgenoot bij: laaglandgorilla Kiki kwam op 16 september uit de Zoo van Heidelberg om zich bij de gorillagroep te voegen. 

20140918-ZooA-Gorilla180In Heidelberg kon Kiki haar draai niet goed vinden. Na een moeilijke geboorte ontwikkelde ze epilepsie, wat haar groepsgenoten maar moeilijk konden accepteren. ZOO Antwerpen bouwt met Kiki verder aan een toekomst voor een jonge, dynamische gorillagroep. Nu zijn ze met zijn vijven.

Deze jonge gorillavrouw van zeven jaar oud overleefde een geboorte met complicaties, vermoedelijk de oorzaak van haar huidige epilepsieaanvallen. Bovendien groeide ze in Heidelberg op in een onstabiele gorillagroep die haar onzeker maakte, wat niet goed is voor haar zwakkere gezondheid. Deze groepssituatie was te stressvol voor haar en hopelijk kan de groep van Antwerpen (mannetje Kumba en de vrouwtjes Victoria, Amahoro en Mambele) haar meer zekerheid en rust bieden.
Voor de levendigheid in de gorillagroep in Antwerpen is de komst van Kiki eveneens een plus. Net als bij de komst van Mambele drie jaar geleden, zal ook Kiki zorgen voor extra leven in de brouwerij en wordt ze een speelkameraadje voor Mambele (15) en Amahoro (25). Een win-win situatie.

Kiki wordt geleidelijk in de groep geïntroduceerd. Gezien haar gezondheidsproblematiek zal het een heel delicaat proces zijn dat continu bijgestuurd zal worden afhankelijk van de reacties van de groepsleden. Twee verzorgers kwamen uit Heidelberg mee om haar de eerste dagen te begeleiden. Kiki mag eerst uitgebreid visueel kennismaken, waarna een gefaseerde introductie met alle gorilla’s afzonderlijk zal volgen. Het hele proces zal zo’n tien dagen in beslag nemen. Dan is het aan de bezoekers om haar te leren kennen.

Kumba is de baas van de Antwerpse groep en in de rangorde bij de vrouwen zwaait Amahoro de plak, maar haar positie wordt regelmatig in vraag gesteld door Mambele. De oudere Victoria staat op de laagste plaats in de hiërarchie. Kiki zal dit laagste trapje als nieuwe vrouw in eerste instantie overnemen.

20140918-ZooA-Gorilla640.txt

Victoria en Amahoro zijn beide Oostelijke gorilla’s. Kumba, Mambele en Kiki zijn Westelijke laaglandgorilla’s. De Westelijke laaglandgorilla komt voor in Centraal- en West-Afrika, in de warme laaglandregenwouden. Deze gorilla-soort is kleiner dan de andere. Normaal wegen vrouwelijke Westelijke laaglandgorilla’s 53 tot 104 kg. Kiki loopt wat achter in haar ontwikkeling en weegt maar 40 kilo. Vergeleken met Oostelijke gorilla Amahoro (145 kilo) is zij helemaal een lichtgewichtje.

De Oostelijke gorilla leeft in de laagland- en bergregenwouden van het oosten van Congo, in Oeganda en in Rwanda. Hij is de grootste primatensoort met een massief hoofd en dikke haren. Gorilla’s zijn bedreigd. Vooral de jacht op bushmeat (woudvlees) en de vernietiging van het leefgebied voor mijnbouw, houtwinning en ontwikkeling van landbouwgebieden en nederzettingen vormen grote bedreigingen. ZOO Antwerpen is de enige Westerse dierentuin die Oostelijke gorilla’s huisvest.

In het Dja Conservation Project, een project van ZOO Antwerpen in Kameroen, worden de dorpsgemeenschappen geïnformeerd over natuurbehoud en wordt hen alternatieven geboden voor het doden van de gorilla’s voor het woudvlees. Het opstarten van bijenteelt en cacaoplantages geeft de bevolking andere inkomstenbronnen en daarmee valt de noodzaak om apen te doden weg. 

Foto's: © ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst