featured_header_zoonews2.jpg

Geoffrey katten geboren in Bellewaerde

Twee welpen van bedreigde diersoort

Afgelopen week werden er twee Geoffrey katten geboren in Bellewaerde. De twee welpjes blijven bij de moeder, onder toezicht van de dierenverzorgers. Zowel de welpjes als de ouders stellen het goed.

20140909-BLW-GeoffroyCat180Deze kleine Zuid-Amerikaanse roofdieren worden achter de schermen gehouden... Als EAZA-dierenpark (Bellewaerde is lid van European Association for Zoos and Aquaria) kan het Ieperse pretpark/dierenpark deelnemen aan een internationaal kweekprogramma voor de bescherming van de Geoffroy kat. Deze katachtige is een bedreigde diersoort die vermeld staat op de Rode Lijst van de natuurbeschermingsorganisatie IUCN (International Union for Conservation of Nature) als ‘near threatened’. De populatie van de Geoffroy kat daalt steeds meer, ondanks het feit dat het jagen op deze diersoort verboden werd. Belangrijkste redenen zijn toch nog steeds de jacht voor hun gewilde pels en habitatdestructie.
Geoffrey katten kweken niet gemakkelijk in dierentuinen, wat deze geboorte des te belangrijker maakt. Als de tijd rijp is, nemen de twee welpjes deel aan het EEP (European Endangered Programme) en verhuizen ze naar een andere zoo.

Ondertussen werden de kittens van Bellewaerde onderzocht door dierenarts Melissa Nollet. Er werd vastgesteld dat het gaat om een mannelijke en vrouwelijke Geoffrey kat. De kleintjes blijven bij de moeder. De vader is gescheiden van de welpen, omdat dit een te hoog risico met zich zou meebrengen.
Een worp van een Geoffrey kat bestaat uit één tot vier jongen. De eerste dagen na geboorte zijn de kittens blind en volledig afhankelijk van de moeder. Na vijf weken wordt verwacht dat de welpjes beginnen rond te lopen. Binnen acht weken kunnen ze hun buitenverblijf verkennen. Hierna worden de twee Geoffrey katten gevaccineerd en krijgen ze een chip.

20140909-BLW-GeoffroyCat640

De Geoffroy kat is afkomstog uit Zuid-Amerika, waar ze leeft in diverse struikgebieden. Qua grootte zijn ze iets kleiner dan de gemiddelde huiskat. Ze zijn vooral ’s nachts actief. Ze leven in bossen, maar zijn zeker niet bang van water. De Geoffroy kat baadt graag om af te koelen en vangt regelmatig een prooi in het water. Ze jagen op kikkers, vissen, hagedissen en kleine knaagdieren. De kat is zeer lenig en maakt gebruik van zijn vlijmscherpe nagels om in bomen te klimmen.

Omdat de diertjes heel schuw zijn, en het kweekprogramma van groot belang is voor Bellewaerde, verblijven deze diertjes achter de schermen om hen alle rust te gunnen. Ze zijn dus niet zichtbaar voor het publiek.