featured_header_zoonews.jpg

Vlada aangekomen in Bellewaerde

Kweekprogramma kan van start gaan

Sinds dit seizoen kunnen bezoekers in Bellewaerde genieten van het nieuwe luipaardenverblijf, met vanaf vandaag drie Amoerluipaarden.

20140819-BellewaerdeLuipaard180Vandaag arriveerde vanuit het Estse dierenpark Tallin Zoo Vlada, het vrouwelijke Amoerluipaard. Het roofdier speelt een belangrijke rol in het internationaal kweekprogramma, waaraan Bellewaerde deelneemt in samenwerking met EAZA (European Association of Zoos and Aquaria).

In Tallin Zoo werden de voorbije weken hard gewerkt om het vervoer van het Amoerluipaard zo goed mogelijk voor te bereiden. Na een vlucht vanuit Estland arriveerde de katachtige gisteren in Frankfurt, waar ze de nacht doorbracht in een speciaal voorziene Animal Lounge. Na een goede nachtrust vertrok ze dan richting Zaventem.

Ondertussen arriveerde het dier onder de nodige belangstelling in Bellewaerde. Het Ieperse park deed beroep op het in luchtvaartransport gespecialiseerd bedrijf, A. Hartrodt, om Vlada te vervoeren, dit in nauwe samenwerking met vliegmaatschappij Lufthansa.
“Verdoving tijdens het transport is niet toegestaan, omdat dit het dier minder alert maakt, waardoor de kans op ongelukken wordt vergroot. Vlada zal wel in een zo donker mogelijke transportkoffer vervoerd worden om haar rustig te houden”, aldus dierenarts Melissa Nollet van Bellewaerde.

Vlada blijft de eerste 24 uur in haar binnenverblijf ter observatie. Woensdagnamiddag zal ze haar buitenverblijf mogen verkennen en kunnen de bezoekers haar bewonderen.

20140819-BellewaerdeLuipaard640

Vlada (2 jaar) is het derde Amoerluipaard in Bellewaerde na Abus (10 jaar) en Kitan (5 jaar). Ze zal deelnemen aan het internationaal kweekprogramma samen met het mannetje Kitan, die overkwam uit het Zweedse Nordens Ark. Doelstelling is om na verloop van tijd de nakomelingen terug te kunnen uitzetten in hun natuurlijke habitat in Rusland en Noord-China. Hiermee hoopt Bellewaerde de met uitsterven bedreigde diersoort mee te helpen redden.