Baby-springhaasje in ZOO Antwerpen
- Details
- Categorie: Zoo-nieuws
- Laatst bijgewerkt: dinsdag 12 augustus 2014 12:28
Verzorgers voederen kleintje puppymelk met een flesje
In ZOO Antwerpen werd op 3 augustus een springhaasje geboren. Hoewel mama Mel een gezonde nieuwsgierigheid toonde voor haar eerste jong, bleek na enkele uren dat ze het jong niet zoogde. Omdat het eerste jong van het andere vrouwtje Herta om dezelfde reden niet overleefde, werd beslist om dit jong met de hand groot te brengen. De verzorgers steken de handen uit de mouwen om het kleintje groot te brengen.
Puppymelk
Het kleintje zit achter de schermen in een warme couveuse van 28°C en krijgt elke twee uur puppymelk met venkelthee, goed voor de darmpjes. Voor en na het voederen wordt de baby gewogen. Hij of zij heeft lange beentjes en grote oortjes, maar zijn mondje is klein. En aangezien springhazen Afrikaanse knaagdieren zijn, staan er ook al mooie, grote tanden in die het moeilijker maken om het diertje te voederen. Met een fijn spuitje wordt 4 ml melk in zijn mondje gespoten.
Morsen
Verzorger Veerle: “’t Is een klein smospotje. We maken 20 ml melk aan in de hoop
4 ml effectief in zijn buikje te krijgen. Wat ons tot nu toe aardig lukt. Het kleintje weegt op dit moment 258 gram, 33 gram meer dan zijn geboortegewicht van 225 gram.”
Slaapkopje
De diertjes worden ondergronds geboren in een burcht, een hol dat bereikbaar is via gangenstelsels. Dat verklaart waarschijnlijk hun merkwaardige slaaphouding: de diertjes steken hun kopje tussen hun lange pootjes en vormen zo een warm bolletje.
Aliens
Verzorgster Veerle: “Op onze afdeling in nocturama, het nachtdierenverblijf, leven een hoop vreemde snuiters. En meestal hebben hun jongen buitenaardse looks, wat hun heel schattig maakt. Dit springhaasje heeft nog platte oortjes die later rechtop gaan staan en zijn oogjes zijn nog gesloten. Hij lijkt op een kangoeroe en is zo schattig met zijn lange tenen en grappig kopje!”
Deze kleine ukkepuk zit voorlopig nog achter de schermen. Als alles verder goed blijft gaan, zal hij of zij hopelijk heel vlug verhuizen naar de nestbox van het verblijf met warmtestenen en een warmtelamp, dan krijgt hij ook een naam. Hier staat ook een camera opgesteld zodat alle bezoekers kunnen binnengluren en zo een zicht op het kleintje krijgen. Heel snel wordt er opgestart met vaste voeding en na 70 dagen is het jong al gespeend.
TIP: Springhazen Mel, Herta en mannetje Nicolaas leven in een gemengd verblijf samen met de drie roze aardvarkens Curly, Afer en Oni. In het struikgewas boven je hoofd springen er Senegal galago’s rond. Deze kleine halfaapjes hebben ook kleintjes. Hun twee jongen zijn een maand oud en verkennen nu helemaal alleen het perk.
Foto's: © ZOO Antwerpen / Artman