featured_header_zoonews.jpg

Dwergbuffel geboren in Artis

Indonesische Anoa kleinste rundersoort ter wereld

Heugelijk nieuws vanuit de Amsterdamse dierentuin Artis: afgelopen vrijdagochtend is er namelijk een anoa geboren, de kleinste rundersoort ter wereld.

20140804-artis-anoa180Anoa’s komen uitsluitend voor op het Indonesische eiland Sulawesi, waar ze in dicht laaglandbos en in gebieden met moeras en struikgewas leven. Er wordt op jonge anoa's gejaagd door pythons en civetkatten. Volwassen anoa’s hebben geen natuurlijke vijanden. De grootste bedreiging voor de anoa is de mens.

De anoa (Bubalus depressicornis), ook wel dwergbuffel genoemd, is een voornamelijk solitair levend rund. Deze solitaire levensstijl maakt het moeilijk om met deze soort te fokken. Het mannetje en het vrouwtje kunnen meestal maar voor beperkte tijd in elkaars aanwezigheid zijn. Artis had al jaren twee anoa’s in haar collectie en zij hebben samen inmiddels al drie kalveren gekregen, wat zeer bijzonder is. De eerste anoa werd in 2011 geboren, het tweede kalf in 2012 en afgelopen vrijdag is het derde kalf ter wereld gekomen.

Anoa’s worden met uitsterven bedreigd en zijn om die reden opgenomen in een Europees fokprogramma voor bedreigde diersoorten. Er wordt op anoa’s gejaagd om hun vlees, hoorns en huid. Daarnaast worden ze bedreigd door boskap. Al veel van het oorspronkelijke laaglandbos is verdwenen. Met de geboorte van het kalfje levert Natura Artis Magistra een belangrijke bijdrage aan dit fokprogramma.

20140804-artis-anoa640

Foto's Artis: Ronald van Weeren