featured_header_zoonews.jpg

Tweeling rode panda geboren in Planckendael!

Het piept ook in ZOO Antwerpen

Lolita en Fernando, het kweekkoppeltje rode panda’s van Planckendael, kreeg zonet een tweeling. De kleintjes zijn nog blind, volledig hulpeloos en veilig verborgen in hun warme nestje.

20140718-Pld-rodepanda180In Planckendael heeft mama Lolita de keuze tussen zeven verschillende nestkamers: vier ondergronds, twee op de grond en zelfs eentje in de bomen. Uit angst voor roofdieren, neemt ze de kleintjes bij het nekvel en verplaatst ze de jongen regelmatig. Na drie maanden gaan de jongen zelf op verkenning en zal je ze kunnen bewonderen in het continent Azië van Planckendael, naast de olifanten.

Jongens of meisjes?
De kleintjes worden gewogen, maar moeten nog gevaccineerd worden door dokter Francis tegen de kattenziekte. Hij zal dan meteen van de gelegenheid gebruikmaken om hun geslacht te bepalen. Daarna gaat het park op zoek naar twee mooie namen beginnend met een P. Alle borelingen van Planckendael en ZOO Antwerpen krijgen in 2014 immers allemaal een naam met een P.

Kwetsbaar
De rode panda’s komen voor in de oostelijke Himalaya en in Zuidwest-China. Ze zijn kwetsbaar en staan op de rode lijst van het IUCN (the International Union for Conservation of Nature). Er leven nog zo’n tienduizend rode panda’s in de natuur, maar hun aantal neemt snel af. Ze wonen in bergwouden die gekapt worden én hun prachtige pels is gegeerd. Ze zijn dus regelmatig het slachtoffer van stropersvallen.

Pandacake
Rode panda’s zijn roofdieren, maar eten vooral vegetarisch. Hun favoriete voedsel bestaat uit verse bamboebladeren en -scheuten die ze met hun scherpe tanden fijnmalen. In Planckendael krijgen ze naast de verse bamboe ook speciale pandacake die extra mineralen en vitaminen bevat die panda’s nodig hebben.
  

20140718-Pld-rodepanda640

Driewerf hoera, ook in ZOO Antwerpen!
Ook in ZOO Antwerpen is er goed nieuws. Daar mogen ze, na 9 jaar, een kleintje bij de rode panda’s verwelkomen. Het nieuwe, jonge kweekpaar, Ibet en Phentok bracht hun eerste boreling voort in de bomen tegenover de okapi’s. Zowel Planckendael als ZOO Antwerpen nemen deel aan het Europese kweekprogramma voor rode panda’s.
Dit jaar met een heel mooi resultaat. 

Foto's: Planckendael / Artman