featured_header_zoonews2.jpg

Koalababy gluurt uit buidel in Planckendael

Koalamama Guwara koestert haar baby

Eind vorig jaar (zo’n zeven maanden geleden) bevruchtte het mannetje Goonawarra het vrouwtje Guwara in het Mechelse dierenpark Planckendael. Het kleine vruchtje groeide geborgen op in de buidel. Vanaf nu komt de baby regelmatig uit zijn warme buidelzakje piepen!

20140704-PlanckendaelPanda180Koala’s zijn schuchter, stressgevoelig en moeilijke eters en daarom weinig te zien in dierentuinen. Planckendael is één van de zeven Europese dierentuinen met koala’s en werkt succesvol mee aan het internationaal kweekprogramma. Vier koala’s vertoeven er vandaag in Planckendael, want ook het vorige jong Nur Nuru Bin (ofwel zuidenwind) heeft er zijn eigen boomtak. Van zodra het geslacht van het kleintje gekend is, krijgt hij of zij een Aboriginalnaam met een mooie betekenis en beginnend met een O.

Een koala heeft onmiddellijk na de geboorte een gevaarlijk parcours af te leggen. Net als bij andere buideldieren wordt de koala na ± 34 dagen in een onderontwikkeld stadium geboren. Het mini-koalaatje is dan ongeveer 2 centimeter lang, de grootte van een boon. Het is naakt, kaal, blind en roze en moet tot in de buidel geraken. Daar hecht het diertje zich vast aan de tepel en kan het in alle veiligheid en geborgenheid uitgroeien tot een koala in miniatuurversie.

Na 6 maanden komt het jong uit de buidel piepen en start het met het eten van een soort pap. Dit is speciale mest die mama koala extra voor het jong afscheidt. De pap bevat bacteriën die het verteren van eucalyptus vergemakkelijken zodat de overstap naar echte, taaie bladeren niet te groot is en hun maagje dit aankan.
Koala’s eten uitsluitend eucalyptus, maar zijn kieskeurig. Ze lusten maar 100 van de 800 voorkomende soorten. In Planckendael krijgen ze zo’n 30 verschillende soorten. Eucalyptus bevat veel vezels en stoffen die voor andere dieren giftig zijn.
Koala’s slapen tot wel 20 uur per dag, vaak in een boom. Zo hoog zitten ze veilig voor honden en andere vijanden. Die grote hoeveelheid slaap hebben ze nodig om hun maag de tijd te geven die taaie eucalyptus te verteren. Ze hebben een traag metabolisme.

In sommige delen van Australië is de koala bedreigd. De eucalyptusbossen raken versnipperd zodat koala’s zich niet meer kunnen voortplanten. Ze sterven door ziektes of worden gedood voor hun pels. Ook worden heel wat koala’s aangevallen door honden of aangereden door auto’s. In andere gebieden komen dan weer te veel koala’s voor en die vreten de bomen kaal. Schattingen over hun aantal lopen uiteen. Het cijfer van 80.000 overlevers circuleert. Daarom staan koala’s sinds kort op de lijst van bedreigde diersoorten in Australië.

 

Planckendael XL nodigt je uit op onze laatavondopeningen op zondag 13, 20 en 27 juli en op 3,10 en 15 augustus. Dan is het park open tot 21u. We voorzien bovendien paard en kar, grime, roofvogeldemonstraties, de insectenbar, een springkasteel en trakteren op een aantal extra verzorgersbabbels en voedermomenten.

20140704-PlanckendaelPanda640

Foto's: © Planckendael / Bert Hulselmans