featured_header_zoonews.jpg

Allereerste pinguïnkuikens voor Planckendael

10 pinguïnkuikens

Planckendael brengt je dichter bij de dieren: tien pinguïnkuikens worden gekoesterd in de nieuwe Pinguïnpromenade, eentje zelfs bij adoptieouders.

20140616-Planckendael-pinguinkuiken180De paradepaardjes van Planckendael zijn sinds dit seizoen de humboldtpinguïns, die zich kiplekker voelen in hun nieuwe verblijf in het continent Amerika. Ze legden ijverig eitjes en broedden ze zorgzaam.
Tien kuikens zagen al het levenslicht. Er ligt nog een eitje te wachten op zijn hoogtepunt en enkele laatbloeiers zijn nu nog druk in de weer met nestvorming. Eén koppel is zelfs al begonnen aan een tweede eileg. Een koppeltje heeft zelfs een kuiken van een ander koppel geadopteerd. Ouderzorg ten top! Heel wat duo’s van de kolonie duiken geregeld in de nestbox om er afwisselend te broeden op hun eieren of er voor hun kersverse kroost te zorgen.

Pasgeboren pinguïns zijn grijs van kleur en hebben een donzig verenkleed. De eerste weken zijn ze hulpeloos en volledig afhankelijk van de goede zorgen van hun ouders om groot te worden. De ouders braken een voedzame vispap op die de kuikens nodig hebben om te groeien. Dagelijks worden enkele kleintjes door de verzorgers gewogen. Vermageren ze, dan krijgen ze zelfgemaakte pap met haring, kalk, vitaminen en water. Ook de ouders krijgen hun vis vlakbij het nest, extra krachtvoer voor hun goede zorgen.

Voorlopig kan je de grijze donsbolletjes nog niet bewonderen. Ze blijven veilig bij mama of papa in de nestbox. Een pinguïnvrouwtje legt één tot twee eieren. 

De pinguïns in Planckendael krijgen dagelijks lekkere vis om 10u en 15u30. De verzorger geeft je dan leuke en actuele info, en wie weet, misschien mag je wel een visje geven. De humboldtpinguïns hebben bovendien vrije toegang tot het bezoekerspad. Ze zijn trouwens niet alleen in hun grote openluchtverblijf; ze wonen samen met de chiliflamingo’s, de stoombooteenden en de incasterns met hun karakteristieke witte Dalí-snorren.

20140616-Planckendael-pinguinkuiken640