featured_header_zoonews.jpg

Europese Pole to Pole campagne ‘Pull the Plug’

Beschermingscampagne van de walrus

Door klimaatverandering wordt het leven van vele diersoorten, waaronder de walrus, steeds zorgwekkender. Op 22 april startte daarom in vele dierentuinen in Europa de Pole to Pole campagne: Pull the plug.

Het Dolfinarium in Harderwijk gaat zich gedurende deze campagne inzetten om walrussen in het wild te beschermen. Het Nederlandse zeezoogdierenpark werkt mee aan een belangrijk onderzoek en roept haar bezoekers op om onnodige energie verspilling tegen te gaan.

20140502-DolfHarderw-Walrus180Status walrussen: kwetsbaar
Door de opwarming van de aarde en daarmee het verdwijnen van zee-ijs, wordt het leefgebied van de walrus steeds kleiner. De dieren zoeken hun toevlucht op het vaste land, waardoor ze elkaar vaker vertrappen door de toenemende drukte en ze makkelijker te bereiken zijn voor mensen, met alle gevolgen van dien. Dichter in de buurt van mensen betekent vaak dichter in de buurt van jagers, scheepvaart, toerisme en vervuiling. De status van de walrus is volgens de zogenaamde IUCN Red List ‘onbekend’. Bij het Wereld Natuur Fonds heeft de walrus al de status van ‘kwetsbaar’ gekregen.

Onderzoek: gevolgen gedwongen verhuizing
Omdat walrussen zich steeds vaker moeten verplaatsen naar het vaste land, raken ze verder verwijderd van hun voedselgebied. Het onderzoek van het Institute of Marine Science van de University of Californië moet antwoord geven op de vraag wat dat voor gevolgen heeft voor de walrus. Onderzoekster Dr. Shawn R. Noren legt uit: “Walrussen moeten vandaag de dag verder zwemmen en (mogelijk) dieper en langer duiken om aan eten te komen. Het is niet precies bekend hoe lang een walrus onder water kan blijven. Door te bepalen wat de zuurstof opslagcapaciteit is in het bloed en spieren van de walrussen kunnen we de maximale duiktijd echter wel voorspellen. Samen met de dieren in zeezoogdierenparken, waaronder in het Dolfinarium in Harderwijk, wordt dit onderzocht. Met deze informatie maken we een inschatting over het aanpassingsvermogen van walrussen in hun veranderende leefgebied door klimaatverandering. Deze onderzoeken zijn met dieren in het wild onmogelijk om te realiseren.”

20140502-DolfHarderw-Walrus640

Europese start
Niet alleen in het Dolfinarium, maar in vele dierentuinen in Europa start de Pole to Pole campagne: Pull the plug. Leden van de European Association of Zoo’s and Aquaria – EAZA roepen hun bezoekers op om apparaten die niet worden gebruikt volledig uit te zetten, in plaats van op stand-by en stekkers uit het stopcontact te halen.
“Het bekendste voorbeeld is de adapter van je mobiele telefoon in het stopcontact laten zitten, terwijl je die op dat moment niet gebruikt”, zegt Ida Smit, Conservation & Education manager van het Dolfinarium. “Het lijkt een kleine bijdrage, maar als we daar met z’n allen bewuster mee omgaan kunnen we al snel 6% energie per huishouden (ruim 1% van de totale CO2 uitstoot) besparen, een aanmerkelijk verschil!”