Unieke ingreep bij gehandicapte schildpad

Vorige week vond een unieke ingreep plaats bij Cracker, de gehandicapte zeeschildpad, die opgevangen werd door SEA LIFE Blankenberge: hij kreeg immers een nieuw gewicht geplaatst op zijn schild. De plaatsing van het nieuwe gewicht is onderdeel van de intensieve verzorging op maat die de jonge schildpad krijgt in het national marine centre.

20140430-SLB180Door een aanvaring met een boot voor de kust van Florida enkele jaren geleden is Cracker zijn vermogen om te duiken volledig kwijt geraakt. Niet alleen zijn Cracker’s twee achter flippers verlamd, ook is er door de aanvaring een luchtbel onder zijn schild ontstaan. Hierdoor komt hij steeds boven drijven. Experts uit het Verenigd Koninkrijk hebben een systeem ontwikkeld waarbij een gewicht aan het schild van Cracker wordt bevestigd zodat hij alsnog kan duiken. Aangezien Cracker nog een jonge knul is, zal het gewicht steeds vervangen moeten worden naar gelang hij groeit. Morgen zal het gewicht voor het eerst vervangen worden sinds de verhuizing van Cracker naar België afgelopen oktober.

“Het gaat hierbij om een zeer specialistische ingreep, nog nooit eerder vertoond in België” legt Manu Potin, hoofd dierenverzorging, uit. “Het gewicht moet niet alleen zwaar genoeg zijn, het moet ook op exact de juiste plaats bevestigd worden. Alleen dan krijgt Cracker zijn duikvermogen terug. Vandaar dat we twee specialisten hebben laten overkomen uit het Verenigd Koninkrijk; zij hebben al enkele jaren ervaring met dit procedé en waren tot oktober vorig jaar verantwoordelijk voor de verzorging van Cracker”.

Na een verblijf van enkele jaren in een gespecialiseerd opvangcentrum in Weymouth (Verenigd Koninkrijk) is Cracker in oktober 2013 naar Blankenberge verhuisd. Van fans van het national marine park kreeg hij de Vlaamse erenaam Odill toegekend. Zijn verzorgers blijven hem echter liefkozend Cracker noemen.

20140430-SLB640

Na de plaatsing van het nieuwe gewicht mocht Cracker terug naar de Oceaan Tank om er weer naar hartenlust te kunnen duiken!