Zeezoogdierenpark koos voor beste oplossing orka

Het Dolfinarium in het Nederlandse Harderwijk heeft altijd naar eer en geweten gehandeld aangaande de toekomst en het welzijn van orka Morgan.

20140429-Dolfinarium-Morgan180Het zeezoogdierenpark is daarom zeer content met de uitspraak van de Raad van State die dit eerder vorige week dubbel onderstreepte. “We zijn trots op het feit dat het ministerie van Economische Zaken en wij nu de bevestiging hebben gekregen dat we volgens de wet én in het belang van het dier hebben gehandeld”, aldus directeur Marten Foppen.

Hoofdstuk Morgan afgesloten
Het Dolfinarium, aangemerkt als belanghebbende partij, is nog altijd trots op het feit dat het een dier gered heeft van een eenzame dood en weer een toekomst heeft gegeven. Volgens directeur Marten Foppen van het zeezoogdierenpark is er altijd gehandeld in het belang van orka Morgan.

Foppen: “Onze opponenten hebben op al hun claims ongelijk gekregen. Dat sterkt ons in de gedachte dat we het goed hebben gedaan. Alle uitspraken die de afgelopen jaren links en rechts werden gedaan zijn nu ook door de hoogste rechterlijke macht ongegrond verklaard. Wij hebben het dus uitstekend gedaan en sluiten nu, na bijna 4 jaar, het hoofdstuk Morgan af.”

Verhuizing Morgan
Orka Morgan verhuisde op 29 november 2011 naar Loro Parque.
“De groepssamenstelling en het leefgebied van de orka’s op Tenerife sloten perfect aan bij de behoeften van deze jonge orka,” legde Dolfinariumdirecteur Marten Foppen destijds uit. Orca Ocean, zoals het verblijf in Loro Parque heet, is gebouwd in 2006 en is het meest moderne orka onderkomen in de wereld. Het verblijf bevat 22 miljoen liter echt zeewater dat direct uit de aangrenzende Atlantische Oceaan wordt gehaald. Toen Morgan werd gered woog ze slechts 430 kilo. Tegenwoordig weegt de orka bijna 2000 kilo. Onafhankelijke dierenartsen en onderzoekers zijn zeer te spreken over de gezondheid van Morgan.

20140429-Dolfinarium-Morgan640