featured_header_zoonews2.jpg

Hanuman langoeren in Apenheul

Nieuwe apensoort voor nieuw seizoen

Einde maart kwamen één man en twee vrouwen Hanuman langoeren naar Apenheul. In Indië worden deze dieren ook wel ‘heilige apen’ genoemd. Apenheul is het enige dierenpark in Nederland waar deze apensoort te ontdekken is.

2014-04-02-Apenheul-Hanuman180Hanuman langoeren zijn enorm goede springers. Ze kunnen moeiteloos sprongen van 4 tot 5 meter maken. Hoewel ze erg vriendelijk zijn, kunnen ze door hun springkunsten niet helemaal loslopen in Apenheul: ze zouden met gemak hun gebied uit kunnen springen. In Apenheul kun je meerdere apensoorten aantreffen die vrij mogen rondlopen.

Afgelopen winter heeft het apenpark nabij Apeldoorn de grote volière aangepast voor het huisvesten van de langoeren. Hier kon men eerder nog Zuid-Amerikaanse vogels aantreffen. Op termijn zullen deze apen mogen loslopen tussen de bezoekers, maar tot die tijd zijn de langoeren in hun eigen verblijf te zien.

Hanuman langoeren hebben hun naam te danken aan de Hindoegod ‘Hanuman’. Tijdens een reddingspoging van zijn vrouw verbrandde hij zich gezicht, handen en voeten. Bij Hanuman langoeren zijn deze lichaamsdelen zo zwart dat het lijkt of deze verbrand zijn. Verder zijn ze overwegend grijs, met lichtgeel gekleurde flanken.