featured_header_zoonews.jpg

Zoo van morgen

Masterplan KMDA 2020

ZOO Antwerpen werkt aan de zoo van morgen. Tijdens een boeiende uiteenzetting van Dries Herpoelaert, Algemeen Directeur, en Linda Van Elsacker, Directeur van Ontwikkeling, blijkt dat deze woorden een enorm grote kern van waarheid hebben. In het Masterplan KMDA 2020 blijkt dat het Antwerpse dierenpark met respect voor haar unieke, rijke geschiedenis een metamorfose zal ondergaan met relevante en duurzame inzichten.

2014-01-ZooAntwerpenMaster180De vervallen huizen die in de Ommeganckstraat werden gesloopt in 2006 staan ongeveer equivalent met een zone van 1,5 hectare groot. Heel het gebied tot aan het vroegere lama-gebouw en rundergebouw wil men veel beter tot zijn recht laten komen. Hiervoor wil men teruggrijpen naar de kern van wat de Zoo vroeger was, een Franse tuin, met zijn typische architectuur, in verschillende glooiende niveaus. De zoo betreden zal een heel andere belevenis worden, de hoofdingang verhuist immers verder naar achteren, bij het huidige restaurant Flamingo, waarbij de bijgebouwen vertrekken zullen worden afgebroken zodat men terug het originele gebouw heeft. Het kioskplein zal een openbare functie krijgen, met de kiosk als het centraal punt. De trappen naar de Marmeren Zaal worden gereconstrueerd om de imposante gevel beter te accentueren. Op langere termijn komt er ook hier de toegang voor de Koningin Elisabethzaal en het bijhorend congrescentrum.

De ZOO krijgt ook een nieuw restaurant, zodat de totale restaurantcapaciteit hetzelfde blijft. Hiervoor zal het bestaande fastfood restaurant ’t Stokstaartje worden afgebroken om plaats te maken voor een gloednieuw en groot restaurant met wel 400 binnenplaatsen en nog eens de mogelijkheid om 400 mensen buiten te laten zitten. Men zal hier kunnen genieten van een uitgebreid aanbod aan maaltijden. De oude roofvogelvolière, een beschermd monument dat tijdelijk afgebroken is, zal naast dit restaurant een plekje krijgen. Hier zullen kleurrijke ara’s hun thuis krijgen. Bezoekers kunnen onder het restaurant doorwandelen doorheen een canyon tot bij de Kaapse buffels. Deze doorwandelcanyon vertrekt vanuit een nagebouwde uitgedroogde rivierbedding die uitkomt in een volière waar buffels en 150 vogels over je hoofd kunnen scheren, gaande van koereigers tot kapgieren. Er zijn drie verschillende niveau’s waar men deze 8000m² grote buffel-vogelbiotoop kan bewonderen, met als summum het panoramisch zicht vanuit het restaurant. Het kleine Apengebouw krijgt een volledig nieuwe inrichting, net als de Moorse tempel. Ook het Neushoorngebouw wordt helemaal opgeknapt. Alles zal gebeuren in verschillende fases.

2014-01-ZooAntwerpen-Restaurant420

Het is een onderdeel slechts van een vernieuwing in die ganse hoek: de Savanne. De giraffen krijgen een dubbele oppervlakte om hun benen te strekken (2000m²). Bovendien zullen de zebra’s hen gezelschap houden. De Egyptische tempel met de Aziatische olifanten krijgt ook een heuse opknapbeurt. Het lama-gebouw blijft aanwezig als decor, en wordt voortaan als dienstgebouw gebruikt. Het varkensgebouw wordt in originele vorm hersteld en lepelhondjes, slurfhondjes en Afrikaanse wrattenzwijnen zullen hier de verblijven bevolken. In het Rundergebouw komt een heuse Zoo Academy, een interactief centrum voor kinderen en ouders, waar onder meer workshops zullen georganiseerd worden.

In totaal zal 20 miljoen geïnvesteerd worden in al deze projecten. Tegen Pasen 2014 zullen er al de eerste vernieuwingen merkbaar zijn. Zo krijgen de neusberen en de brilberen het gezelschap van de doodskopaapjes. Ook zullen de roofvogelvolières helemaal vernieuwd zijn. Er komt een passage op het dak van het nijlpaard-huis, zodat de bezoekers niet alleen een blik kunnen werpen op de moerasvolière maar ook op de vijver met nijlpaarden. Kinderen kunnen met de glijbaan terug naar beneden. Het rotondegebouw wordt helemaal in ere hersteld en klaargestoomd voor de zwartvoetpinguïns. En het aquarium dat recent nog haar 100e verjaardag vierde, zal bijna klaar zijn, met als klap op de vuurpijl een rifaquarium dat in de zomer moet klaar zijn. Het wordt het tweede grootste rif-aquarium van Europa.
Het is duidelijk: de zoo van morgen begint vandaag…

2014-01-ZooAntwerpenMaster420

Conceptfoto restaurant: © ELD architect: ELD partnership
Andere foto's: © Zoo.be